Підтримати нас

Професійну армію треба мотивувати грішми

Автор статті
02 серпня 2018 12:00
609
Поширити:

Це добре розуміють у вітчизняному профільному відомстві і виступають з ініціативою підвищення виплат військовим з жовтня поточного року. На це МОУ просить Кабмін виділити додатково 4,5 млрд грн з держбюджету. 

Відповідний лист днями міністр оборони Степан Полторак адресував Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, повідомляє Ukrainian Military Pages.

Грошова мотивація є однією з основних умов збереження кадрового потенціалу ЗСУ. В українській армії в 2018-му очікується звільнення майже 30 тисяч солдатів та офіцерів. Серед тих, хто залишив військову службу, 36% опитаних назвали причиною свого звільнення низьку заробітну плату. Нині грошове забезпечення військовослужбовців першого року служби становить 7,5 тис. грн при середній зарплаті по країні 8,7 тис. грн. Щоб підвищити «мінімалку» рядовому складу — до 9 тис. грн, офіцерському складу — до 15,3 тис. грн, як пропонує Міноборони, і необхідно 4,5 млрд, які просить у Кабміну Степан Полторак. В інтерв’ю «Народній армії» старший прапорщик Олександр Косинський, головний старшина Збройних Сил України — начальник Управління по роботі з сержантами Генштабу ЗСУ зазначив, що сьогодні кількість штатних посад сержантсько-старшинського складу становить майже 50 тис., а укомплектовано приблизно 38 тисяч.

За його словами, уже вдалося фактично зламати систему, згідно з якою сержант із найвищим званням, що служив в армії протягом двадцяти, а то й тридцяти років, отримував менше, ніж лейтенант першого року служби. «Тепер найвищий для сержантського складу — 25-й тарифний розряд відповідає тому, який має офіцер — командир батальйону. Однаковий тарифний розряд матимуть командир взводу — офіцер і командир навчального взводу центру підготовки сержантського складу. Тобто рівень грошового забезпечення головного старшини батальйону може дорівнювати зарплаті командира роти. А от головний старшина бригади одержує навіть більше грошей, ніж ротний. Якщо в реальних цифрах, то сержант — командир відділення отримує на руки не менш як 8500 грн. Головні старшини видів мають уже десь під 12 тис. грн. Окремо нараховується премія за участь в ООС», — прокоментував головний старшина Збройних Сил України — начальник Управління по роботі з сержантами Генштабу ЗСУ.

Навряд чи сьогодні знайдуться противники підвищення зарплат тим, хто протистоїть військовій агресії Росії. Однак за рахунок якого ресурсу вдасться реалізувати ініціативу МОУ, от у чому питання. Свій варіант розв’язання цієї проблеми висловив у коментарі одному з телеканалів секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони, народний депутат України (фракція БПП) Іван Вінник. За його словами, необхідний фінансовий ресурс можна перекинути з державного оборонного замовлення. А щоб армія вчасно отримала в рамках ДОЗ-2018 зразки техніки та озброєння, підприємствам ОПК під державні гарантії виділятимуться кредити для реалізації взятих на себе зобов’язань. А розрахунки з постачальниками замовник в особі Міноборони зробить за фактом поставок ОВТ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ