Підтримати нас

Проблеми з пропуском: Февзі Абкадиров 13 годин провів на адмінмежі з АРК

Автор статті
27 травня 2020 07:00
658
Поширити:

У ніч з 23 по 24 травня кримчанин Февзі Абкадиров повертався з Німеччини, де він навчається, до батьків, які живуть у Сімферополі.

Февзі Абкадиров розповів, що коли в'їжджав в Україну, то був морально готовий до самоізоляції. На в'їзді до країни хлопця запевнили, що він одразу перетне адмінмежу з окупованим Кримом і не буде проблем. Він додав, що скачав додаток "Дій вдома" для контролю самоізоляції при в'їзді в Україну, але не зареєструвався там, бо їхав до анексованого Криму і його не просили реєструватися в програмі.

"Вони спитали місце самоізоляції - я сказав свою адресу у Сімферополі. Вони все записали, і мене пропустили через Ягодинський кордон, звідти я одразу поїхав до Криму. Доїхав до Каланчака десь о 4 ранку 24 травня, подав усі документи на в'їзд. У мене київська прописка, у батьків - кримська, я всі ці документи надав. Це була ніч, довелось до 9 ранку там перебувати - і тоді мені повідомили, що мені відмовлено у в'їзді до Криму. Мені сказали, що в мене немає поважної причини їхати туди, що київська прописка, що мені 23 роки і я не маленька дитина" - повідомив Суспільному Февзі Абкадиров.

Далі хлопець почав телефонувати на гарячу лінію, написав пост на своїй сторінці у Facebook, де наголосив, що не може доїхати додому.

Февзі додає, що після цього на адмінмежу викликали поліцію - спочатку кримську, яка хотіла виписати протокол про непроходження самоізоляції:

"Чомусь в системі з'явилось місце самоізоляції - Херсон. Хоча мене з Херсоном взагалі нічого не пов'язує. Приїхала кримська поліція, вони почали дивитись мої документи, щодо протоколу заспокоїли тим, що я зможу оскаржити його у суді. Потім вони поїхали, і приїхала каланчацька поліція. Весь цей час мені казали, що по мені відмова і я не можу поїхати далі. Як я зрозумів, старшому поста дуже не сподобався мій запис у Facebook. Він хотів мене покарати і викликав два наряди поліції для складання протоколу про порушення самоізоляції, це штраф 17 500 гривень. Вони цього не зробили, бо я не був зареєстрований у "Дій вдома". На останній наряд він написав скаргу за те, що вони не виписали протокол".

У цей час, за словами Февзі Абкадирова, він просто сидів на валізах і хотів десь поїсти та попити. В цілому, з моменту приїзду до адмінмежі з окупованим Кримом, хлопець провів там 13 годин.

"Вони спирались на постанову, що я без кримської реєстрації не маю права туди потрапити", – запевняє Февзі.

За словами студента, саме на його пост у соціальній мережі відгукнулись небайдужі люди. Особливу підтримку надали Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, його заступниця Таміла Ташева, голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Зараз Февзі перебуває на обсервації в Ялті. Про свої умови говорить так:

"Ми втрьох у кімнаті, є інтернет, балкон, триразове харчування. Умови гарні, але треба два тижні сидіти тут. Батьків до мене не пускають, на вулиці теж не буваю".

Після обсервації, додає Февзі Абкадиров, на літо він планує бути в анексованому Криму, восени - в нього завершиться навчання, а чи поїде назад до Берліну, ще невідомо.

Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич розповів Суспільному, що з березня стало в рази більше звернень, левова частка стосується саме перетину адмінмежі. Ситуацію з пропуском студента він прокоментував так:

"Для прикладу, з 1 по 19 травня у нас 500 звернень, у нас давно не було так багато. Ситуація пана Февзі полягала у підставах, за якими він намагається перетнути адмінмежу. Було питання щодо заявленого місця самоізоляції при перетині кордону Ягодин між Україною та Польщею. Ним був заявлений Сімферополь. Звідкись взявся Херсон - що він ніби там хоче проходити самоізоляцію. Звичайно, ми підключились, зв’язались з прикордонниками, з Нацполіцією, щоб не виникало питань. Ми знаємо, що забрало у нього багато часу, щоб перетнути межу, але ми готові допомагати кожному, хто до нас звернеться".

Антон Кориневич розповів, що наразі діє правило – на територію, яка підконтрольна Україні, пропускаються ті, хто тут зареєстровані. На територію АРК пропускають людей, які там зареєстровані. Єдиний виняток – це перетин адмінмежі з метою гуманітарного характеру.

"Це воз’єднання родини, поховання близьких, вагітність дружини та інше. Але цей перелік не є в нормативно-правовому полі, він існує лише у формі роз’яснення. Тобто, громадяни часто намагаються дізнатися, чи є у них такі підстави. І ми, і інші колеги працюють над тим, щоб допомагати громадянам про це дізнатися, і комунікуємо з прикордонниками, щоб показати, що у певних громадян справді є ці підстави для перетину адмінмежі. Ми ставили це питання, і колеги з Кабміну говорили, що воно незабаром буде вирішено", - пояснив Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ