Підтримати нас

Про що мріє голова патрульної поліції Херсонщини

05 липня 2019 14:32
647
Поширити:

У «живій бібліотеці» журналісти «Вгору» дізналися, про що ж мріє начальник Управління патрульної поліції області Костянтин Дронгаль.

Найголовніша його мета, щоб люди сприймали патрульних не як каральний орган, а як союзників і помічників. Щоб було більше часу на профілактичну, роз’яснювальну, попереджувальну роботу. Адже важливіше  - не допустити злочину, ніж потім рятувати жертв та шукати-карати злочинців.

Ставлення до поліції вже змінюється, і відповідальність за спільну безпеку  у звичайних людей - теж. Наприклад, вже трапляється, що продавець магазину бачить, як водій напідпитку сідає за кермо, і  - телефонує на «102», попереджає про можливу трагедію. Про таке ще два-три  роки тому навіть не мріялося.  Але є й нюанси, які не сприяють підвищенню авторитету поліції.

Наприклад, кількість викликів поліції дуже швидко росте. Зокрема, лише минулого тижня херсонські патрульні опрацювали 926 викликів, розборонили 9 бійок, припинили 79 конфліктів, 58 разів розбиралися в сімейних сварках і захищали жертв домашнього насильства. А ще - виїжджали на аварії та ловили злочинців. А патрулів більше не стає.

- Часто люди ображаються,  чекаючи  нас 30-50 хвилин, - ділиться Костянтин Дронгаль. - А у нас - черга викликів. І є першочергові, пріоритет - злочин, тобто, коли одночасно приходять повідомлення, що десь пограбували жінку, а десь біля дитячого майданчика люди пиво, скажімо, п’ють, ми поїдемо на грабунок. І те, що поліція прибула на майданчик та одразу ж всіх покарала - такого теж не буває. Все залежить від ситуації: інспектор зважує, як себе ведуть порушники, чи не притягувалися раніше, чи немає їх у розшукових базах, - є багато різних нюансів. Іноді достатньо провести профілактичну бесіду, попередити. І це буде більш правильно. А те, що «не забрали у відділок» - це не показник роботи.

Але більше всього непорозумінь виникає у відносинах на дорозі, саме в трактуванні правил дорожнього руху.  Я мрію про запуск автоматичної фіксації правопорушень. Щоб поліцейський не стежив за порядком на дорогах, як це він робить зараз. А тільки підтримував цей порядок, більше допомагав людям, ніж щось доводив і штрафував. У всіх розвинених країнах світу це все  давно налагоджено. І там немає ніяких претензій до поліцейського. Тамтешні водії знають, якщо порушив правила, камери зафіксують і надійде повідомлення про штраф. Порушив - плати.

Ще одна з моїх мрій - камери відеоспостереження. Є дуже класна програма, називається «Безпечне місто». На вулицях  розставляються камери (чим більше, тим краще), які мають дуже зручні сучасні функції. Наприклад, прийшло повідомлення про грабунок  - є орієнтування, червона куртка.  Можна залізти у програму і камери відслідкують, де «засвітилася» червона куртка. Можна номери автомобілів, обличчя розпізнати… У нас дуже мало камера. Я і в Черкасах, і в Чернівцях ніс службу. Я знаю колег з Вінниці, Дніпра, Одеси. У них - зовсім іншій рівень. Це питання вирішує місцева влада. Наскільки я знаю, Головне управління подавало таку заявку до міської ради і в минулому році, і в цьому подало, щоб підтримали програму і виділили кошти. Ціна питання декілька мільйонів. Не можу судити, наскільки це важко для бюджету, але це - надпотрібне. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ