Підтримати нас

Повернутись до мирного життя допоможуть військовослужбовцям у Білозерському районі

24 листопада 2015 17:04
770
Поширити:

Об’єднати зусилля, щоб допомоги учасникам АТО, домовилися учасники круглого столу в Білозерці. А таких військовослужбовців у районі 705 осіб, з них 115 мають статус учасника АТО.

12 листопада у Білозерській райадміністрації відбувся круглий стіл «Соціальна та професійна адаптація учасників антитерористичної операції», організований Білозерським районним центром зайнятості. У обговоренні цієї важливої теми взяли участь представники органів влади та місцевого самоврядування, соціальних служб, закладів охорони здоров’я, громадських організацій та бізнесу.

Кожен учасник та учасниця поділилися своїми напрацюваннями та запропонували своє бачення, як включати учасників АТО у мирне життя. Так, перший заступник голови районної держадміністрації Сергій Яковенко зазначив:

- Нам всім слід скоординувати свою роботу для підтримки та соціальної адаптації учасників АТО. Я звертаюсь до сільських голів - на 2016 рік в бюджетах сільських рад необхідно передбачити кошти для матеріальної допомоги військовослужбовцям та їх сім'ям. Адміністрація Білозерської лікарні має сприяти стабілізації психологічного здоров’я військовослужбовців, створити умови для належного медичного супроводу. Підприємців закликаю сприяти працевлаштуванню учасників АТО.

Директор Білозерського Центру зайнятості Олена Розсуждай звернула увагу учасників на проблеми, які виникають в учасників АТО при постановці на облік та працевлаштуванні:

- На сьогодні, на обліку в Центрі перебувають 45 осіб, 29 з них не мають повного пакету документів, а саме - довідок про грошове забезпечення з військових частин. Це означає, що ці громадяни не зможуть отримати допомогу по безробіттю у повному обсязі. Учасники АТО надсилають запити у військові частини, Центр зайнятості теж включається в цей процес. Проте ми отримуємо 70% відмов або взагалі повідомлення, що такий громадянин не служив. Такі обставини призводять до соціально-психологічної напруги в сім’ях, громаді, учасники АТО відчувають себе непотрібними, обманутими.

Загалом же в Білозерському районі під час усіх хвиль мобілізації було призвано 705 осіб. А статус учасника бойових дій отримали 115 військовослужбовців. Це ті військові, хто вже відслужив після першої та другої хвиль мобілізації.

- Дійсно, у хлопців є певні проблеми при оформленні документів. Зокрема, довідку про грошове забезпечення видають після закінчення служби. Для цього треба особисто написати заяву і потім після нарахування останньої виплати цю довідку надсилають поштою. Не зробивши це вчасно, вже з дому, бійці надсилають запити до своїх частин і часто не отримують відповіді. Бо військові частини не затримуються на одному місці довгий час, вони постійно змінюють дислокацію. Тому надіслані запити приходять за старими адресами і лежать незатребуваними у поштових відділеннях. Якщо учасники АТО звертаються за допомогою у військкомат, тоді ми телефонуємо до командирів частин з проханням надіслати необхідні документи. – Зазначає Костянтин Козак, заступник районного комісара.

Про фінансові стимули для роботодаців при працевлаштуванні учасників АТО розповіла Любов Трайкало, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Білозерського Центру зайнятості. Так, сільські ради можуть залучати таких безробітних на громадські роботи. Для підприємців, які працевлаштовують учасників АТО на новостворені робочі місця, можливе відшкодування єдиного соціального внеску протягом 12 місяців.

Також під час зустрічі говорили про матеріальну допомогу учасникам АТО та їх сім’ям.Військовослужбовці Білозерського району отримали пільги на комунальні послуги у розмірі 75%, на тверде паливо та скраплений газ. На квартирному обліку перебуває одна сім’я загиблого військовослужбовця з Чорнобаївки, якій буде виділено 525 тис. гривень для придбання житла. 6 учасників АТО скористалися можливістю відновити своє здоров'я під час курортно-санітарного лікування.

Також у зустрічі взяла участь Елла Петренко, голова Білозерського Центру правової інформації та консультацій. Вона розповіла про юридичні питання, з якими найчастіше звертаються учасники АТО:

- За минулий і цей рік до нас звернулось близько 30 учасників АТО. Найчастіше їх цікавили питання виплати матеріальної допомоги, призначення пільг, невиплати підприємством зарплати, перерахунок пенсії, а також виділення земельних ділянок. Наш Центр постійно їх консультує і готові робити це і надалі.

Учасники круглого столу підняли багато проблемних питань, які ще будуть обговорюватись та вирішуватися на сесії районної ради та в сільських радах. Усі погодились, що потрібен деякий час аби розібратися з документами, програмами, законами. Але він не потрібен аби приділяти елементарну увагу учасникам АТО щодня та допомагати їм соціально адаптуватись у своїй же громаді.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів