Підтримати нас

Поверхи над законом

Автор статті
14 листопада 2016 03:01
701
Поширити:

Пам’ятаєте казку про Чиполіно? Там був дядечко Гарбуз, який посеред вулиці з кількох дощечок склепав собі будиночок. За таким же принципом у Херсоні з’являються кіоски і навіть цілі житлові будинки.

На сесії 20 жовтня 33 депутати проголосували “за” виділення землі будівельній компанії “Будмеханізація”. На тій ділянці зводиться чергова багатоповерхівка. Проте з’явилася інформація, що спорудження ведеться з порушенням усіх  технічних норм. Тому міський голова наклав на рішення депутатів вето. Ми зустрілися із міським головою Володимиром Миколаєнком, аби поговорити про ситуацію в місті з незаконним будівництвом.

– Володимире Васильовичу,  будівництво багатоповерхівки “Будмеханізацією” набуло гучного розголосу. Одна справа, коли без дозволів на вулицях з’являються кіоски, і зовсім інша – коли житлові будинки.

– Ще 2007 року компанія “Буд­механізація”, згідно з розпорядженням міського голови, отримала дозвіл на зведення житлового будинку на проспекті 200 років Херсона. Хоча палі там забили ще раніше.

Справа в тому, що на тій ділянці планували звести будинок для працівників тролейбусного депо. Палі вбили, проте через певні проблеми будівництво призупинили. А далі “Херсонелектротранс” уклав угоду із “Будмеханізацією”. Але за умови – частину квартир передають працівникам депо, усі інші компанія продає. І ці умови виконали. Проте далі фірма-забудовник вирішила прибудувати додаткові секції до багатоповерхівки. Ніхто не проти. Але все має відбуватися у правовому полі. Тож для продовження будівництва фірма мала отримати земельну ділянку. І не просто отримати, а придбати її на аукціоні. “Будмеханізація” цього не зробила. А просто поступово займала земельні ділянки, зводила секції і продавала житло херсонцям.  А міський бюджет не отримував жодної копійки ані від продажу, ані навіть від оренди тієї землі. “Буд­механізація” зробила по-іншому. Спершу побудували, а вже потім тричі зверталися до депутатів, щоб їм виділили ділянку вже під зведеним будинком. Депутати у сесійній залі фірмі відмовляли, але будівництво все ж тривало до цього року.

Далі вже не витримала громадськість, бо підприємство почало захоплювати зелені зони. Ще влітку цього року міські депутати від партії “Свобода” зверталися до нашої Державної архітектурно-будівельної інспекції. Інспекція промоніторила будівництво, знайшла там порушення і наклала штраф на саму “Будмеханізацію” – близько 130 тисяч гривень, і на керівника особисто. Компанія зараз оскаржує це в суді.

Я особисто виїжджав подивитися, що там відбувається. Поспілкувався з керівником підприємства-забудовника. Фірма запропонувала, у якості компенсації, передати місту одну двокімнатну квартиру.  Це вже можна назвати певним діалогом. Проте вартість земельних ділянок, на яких звели багатоповерхівку, набагато перевищує вартість запропонованої квартири.

Коли депутати на попередній сесії проголосували за виділення “Будмеханізації” землі, то я просто не мав права це рішення підписувати. По-перше, це не відповідає вимогам діючого законодавства. По-друге, забудовники мають нести відповідальність за власну діяльність. Моє вето депутати не подолали, тож ситуація досі не вирішена. Ми чекаємо пропозиції від підприємства. Воно вже заявило, що готове відшкодувати місту вартість оренди земельної ділянки за шість років будівництва. Далі будемо розмовляти про те, як підприємство готове вирішувати соціальні питання мешканців нашого міста.

– На жаль, це не єдина незаконно зведена будівля в нашому місті. Наприклад, п’ятиповерхівка в районі Центрального ринку. Суд визнав її незаконною, але її досі не знесли.

– У цьому випадку потрібно дивитися, хто має її зносити. Якщо це органи місцевого самоврядування, то в бюджеті мають бути передбачені такі гроші. Я ж особисто зі своїми заступниками не піду її зносити. Має  бути витримана певна технологія.

Що стосується певної вакханалії самостроїв у нашому місті. Ситуація дуже непокоїть. Незважаючи на вето щодо зведення МАФів (малих архітектурних форм), за останні два роки вони чомусь з’являються.  Без жодних дозвільних документів. Проблема в тому, що на сьогодні немає відпрацьованого законного механізму, аби їх прибрати. Одне з найнапруженіших місць – проспект 200 років Херсона, у районі “Трьох штиків”. Я радий, що наші комунальні підприємства почали прибирати звідти незаконні кіоски. Проте порядок їх демонтажу ще досі не затверджений.

Десь рік-півтора тому на Площі Свободи один підприємець встановив кіоски, в яких поповнювали мобільні рахунки. Обурені люди зателефонували мені, я подзвонив кільком депутатам. Ми знайшли вантажівки, повантажили ті кіоски і вивезли. Через певний час озвався підприємець. За його словами, він ті кіоски здав в оренду іншому підприємцю. І вимагав повернути йому його майно .

Тому на місцевому рівні ми маємо прописати процедуру демонтажу, спираючись на діюче законодавство України. Цей документ ми вже обговорювали. Проте далеко не всі депутати підтримують таку ідею. Але ми працюємо. І вже з наступного року нас чекають позитивні зміни.

Одна справа, коли десь у дворах багатоповерхівок встановлюють кіоски з водою, продають овочі чи ремонтують взуття. Я це підтримую. Інша справа, коли кіоски заполонили центральні вулиці міста. Проспектом 200 років Херсона неможливо спокійно пройти – з обох боків тебе буквально хапають за руки, щоб ти купив ковбасу чи банани. І це створює незручності мешканцям міста.

Інша справа, коли у людини є всі документи, вона законно працює і сплачує податки в місцевий бюджет. Цьому, безумовно, потрібно сприяти.

– Тобто зараз є певний законодавчий вакуум? І фактично будь-хто може вночі на газоні перед міською радою встановити кіоск із пиріжками? І знести його буде неможливо?

– Так. Хіба що  у хід підуть емоції, і хтось обурений його переверне і вимагатиме прибрати. Якщо ми його приберемо, то власник звернеться до суду, заявить, що у кіоску він продавав норкові шуби і діаманти, і вимагатиме повернути його майно. На мою думку, в цьому напрямку недопрацьовують правоохоронні органи – складають недостатньо адмінпротоколів.

– Окрім кіосків, тротуари захоплюють і літні майданчики.

– Це велика проблема. Я принципово не проти літніх майданчиків біля кафе. Але все повинно бути цивілізовано, щоб не заважати людям ходити. Тому потрібно жорстко реагувати. Покарати першого, другого, третього, можливо, тоді інші і замисляться. Для мене показовим був приклад, коли я в Києві зайшов у товариство “Знання”. Коли виходив, то побачив, що частина прибудованих сходинок просто зрубана відбійним молотком.

Виявляється, це зробили представники міської ради. Бо сходинки “захоплювали” зайві 30 сантиметрів землі. А у нас метри захоплюють і вважають, що це нормально.

Працюйте, але все повинно нести соціальну складову. Наприклад, щось будуєш – передбач там пандуси. Хочу привести позитивний приклад. Якось  прийшов підприємець і спитав, чи можна йому  біля свого магазину зробити благоустрій. Звичайно, можна! А вже за місяць він запросив нас на відкриття дитячого майданчика. Хочеться просто низько вклонитися таким людям і подякувати, що наш бізнес стає все більше соціально спрямованим.

– У нашому місті є проблема не лише із незаконним будівництвом. А й зі спорудами, які буквально спотворюють центральні вулиці. Наприклад, ТРЦ “Суворовський”.

– Я знаю, що через це будівництво пішли тріщини у спорудах, що розташовані поруч. Я згадую, як на другий день після відкриття я проходив повз цю будівлю. І зустрів її власника, який стояв біля входу і чекав на відвідувачів. Він спитав у мене: “Не подобається?”, я відповів: “Так”. Я пам’ятаю, як ще до сходів, там була красива будівля аптеки. А тепер? Не можна так знущатися над міськими архітектурними перлинами. Але сталося, що сталося. Тепер потрібно щось вирішувати. Депутати минулої  каденції голосували за рішення розібрати скляну будівлю “Суворовського”. Тоді не вистачило декількох голосів. Хоча місто – не власник цього торговельного центру. Тож незрозуміло, що робили б депутати, якби все ж таки вирішили будівлю знести.

Ми думали, де нам розмістити наш Центр надання адміністративних послуг. Одна з пропозицій була орендувати приміщення саме у “Суворовському”. Проте ми, мабуть, не маємо права своїми діями підтримувати власника торговельного центру.  Тому зараз ми не можемо сказати, що там буде. Повторюся: ми не власники, це приватна власність. Можливо, там треба прибрати кілька поверхів чи зробити комфортний готель. І не просто виконати якісь дії, а цими діями отримати певне пробачення від мешканців Херсона.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ