Підтримати нас

Подробиці справи про хабар очільника обласного управління Держпраці

Автор статті
02 липня 2020 12:00
1,037
Поширити:

У середу, 1 липня, апеляційна інстанція залишила без змін рішення слідчого-судді Херсонського міського суду про відсторонення від посади начальника Головного управління Держпраці в Херсонській області Віталія Берлима.

Нагадаємо, чиновника затримали  28 травня. Під час обшуку в його кабінеті  вилучили 8 тисяч гривень, помічених спеціальною невидимою при звичайному освітленні фарбою. 

Правоохоронці інкримінують очільнику управління скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, - карається позбавленням волі до десяти років  з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років). 

Досудове слідство веде  Управління стратегічних розслідувань разом зі слідчими обласного главку поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Херсонської області. 

За офіційною версією, Віталій Берлим вимагав гроші від бізнес-леді за пришвидшення реєстрації Декларації з відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Декілька днів пан Берлим провів під арештом у СІЗО, згодом вийшов на волю під заставу  168 тисяч гривень.

Також, за клопотанням правоохоронців,  слідча-суддя Херсонського міського суду Галина Радченко 5 червня відсторонила чиновника від посади до 28 липня

Однак Віталій Берлим категорично заперечує свою вину. І намагався оскаржити ухвалу суду про відсторонення. 

Його захисник, адвокат  Ігор Мокін, стверджує: декларація, про яку йде мова, реєструється “автоматично”, і для цього немає ніякої потреби звертатися до начальника управління. Юрист пояснює: згідно з п. 21 Постанови Кабміну  “Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки”,  відмова в реєстрації декларації не допускається, документ реєструється протягом п'яти днів на безоплатній основі. До того ж,  її можна заповнити та відправити в електронній формі. І подається вона не  до Держпраці напряму, а до Центру надання адмінпослуг. 

— Тобто, уявімо, навіть якщо були б виявленні порушення законодавства, то все одно, Держпраця не має права не прийняти декларацію, — запевняє адвокат.

Крім того, як стало відомо автору цих рядків, ця пані - знайома керівника Держпраці. Напередодні його затримання вона декілька разів телефонувала та просила особисто допомогти в заповненні декларації. Саме після її візиту до кабинету Берлима зайшли правоохоронці та швидко знайшли гроші в одній із папок з документами на робочому столі. Фарби від купюр на руках Берлима поліцейські не виявили. Звідкіля взялися гроші в папці - начальник Головного управління Держпраці у Херсонській області пояснити не може.

Так, що ж то за 8 тисяч гривень — подяка, хабар, провокація правоохоронців чи помста бізнес-леді пану Берлиму? До остаточних висновків ще дуже далеко, адже попереду ще тривале слідство та судові висновки. 

А поки що Херсонський апеляційний суд залишив ухвалу першої інстанції без змін, тобто чиновника  відсторонено від посади до 28 липня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ