Підтримати нас

Планові операції почекають — як вплинув карантин на роботу лікарень та поліклінік

Автор статті
27 березня 2020 05:31
622
Поширити:

Міністерство охорони здоров'я України тимчасово зупинило планову госпіталізацію пацієнтів і планові операції. Про це йдеться у наказі МОЗ №698, який вийшов 23 березня. 

Такий тимчасовий захід прийняли для своєчасного забезпечення медичною допомогою громадян, які можуть захворіти на коронавірус. Але як бути людям, що планували сходити на амбулаторний прийом, та хронічним пацієнтам?

Ситуацію коментує завідувачка терапевтичним відділенням Первинної медико-санітарної допомоги №6 поліклініки №2 Херсонської міської клінічної лікарні Є.Є. Карабелеша Галина Броніславівна Рожкова:

- Для того, щоб пацієнт з будь-якими скаргами на здоров’я отримав медичну допомогу, він повинен зв'язатися зі своїм сімейним лікарем або терапевтом по телефону. Я вас запевняю, 90 % мають мобільні номери наших лікарів. Якщо ж телефонний номер загубився, то ви можете звернутися в регістратуру поліклініки. В ситуаціях, коли консультація лікаря обов'язкова, пацієнт може отримати її по телефону. Багато хто користується вайбером. Пацієнти пишуть на вайбер, — лікар через вайбер прописує ліки, де чітко є і назви, і дози, і кількість прийомів, - розповідає лікарка.

Так само "по телефону" пацієнти беруть участь і в програмі "Доступні ліки". Коли хворому потрібен черговий рецепт, він отримує sms-повідомлення з кодом, йде в аптеку, показує фармацевтові повідомлення та отримує ліки.

"Зазвичай "доступними ліками" користуються люди похилого віку, які перебувають  у  групі ризику і більш уразливі до респіраторної хвороби, викликаної коронавірусом. Тому краще, аби їх родичі, взявши   телефон своїх стареньких, сходили до аптеки самі", - наголошує фахівчиня.

На час карантину проведення планових операцій також скасовано, Галина Рожкова пояснює, що це означає:

- Що таке планова операція? - Видалення жовчного міхура поза загостренням це планова операція. Пацієнт знає, що йому потрібна операція. Якщо немає болю, немає кризи — людина просто повинна почекати,   після карантину її прооперують. Планові операції це ті, які не термінові. А в разі, якщо треба негайно прооперувати, наприклад, гострий апендицит, гострий тромбоз, я не буду всі випадки перераховувати — хірурги, реанімація, рентген, лабораторія — все працює. Також допомога вагітним жінкам, породіллям та новонародженим буде, як і раніше, надаватися у повному обсязі, - підсумувала лікарка.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ