Підтримати нас

Підозра на коронавірус ще залишається: подробиці про херсонський випадок

Автор статті
30 січня 2020 09:20
278
Поширити:

Уточнення діагнозу 46-річного херсонця, якого госпіталізовано з підозрою на коронавірус 2019-nCOV,  ще триває.

Нагадаємо, симптоми небезпечного захворювання, який почав поширюватися світом у грудні минулого року з міста Ухань  центрального Китаю, дуже схожі на симптоми «звичайного» грипу чи гострої респіраторної вірусної інфекції: гарячка, млявість, задуха. Але викликає тяжку вірусну пневмонію, яка майже не піддається лікуванню.

Як пояснила головний позаштатний епідеміологічний лікар Департаменту  обласного центру громадського здоров’я Наталія Єремеєва, наразі ні в Херсоні, ні в Україні  жодна лабораторія не має спеціальних тестів для визначення саме коронавірусу 2019-nCOV. Тому медики діють за принципом «виключення». Тобто, спочатку перевіряють хворого саме на грип та на інші «знайомі» вірусні інфекції.

Першу перевірку роблять безпосередньо в обласній інфекційній лікарні експрес-тестами. Результати стають відомими вже за декілька годин, щонайбільше – за добу. Якщо вони показують, наприклад, «плюс» на грип, то хворому одразу призначається специфічне противірусне лікування, зазвичай це препарат «Таміфлю». Якщо грип не виявляють, матеріали хворого направляють на дослідження в Київ, до лабораторії «Центру громадського здоров’я  Міністерства охорони здоров’я України». Там перевіряють більш широко, на інші відомі віруси та інфекції, які викликають схожі симптоми.

А вже коли й там не встановили причину хвороби – матеріали посилають до лабораторій Німеччини чи Франції, які вже мають тести саме на коронавірус 2019-nCOV.

Така перевірка наразі може тривати до 7 – 10 днів. Однак, як повідомила Наталія Єремеєва, уже наступного тижня відповідними тестами обіцяють забезпечити й лабораторію «Центру громадського здоров’я  МОЗ України».

Що стосується випадку з чоловіком, якого госпіталізованого з підозрою на коронавірус 2019-nCOV, то вона ще не отримувала екстреного повідомлення про підтвердження цього діагнозу.

Завідуючий відділенням особливо небезпечних інфекцій Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Фядін пояснив, що точного діагнозу ще не встановлено, дослідження тривають.

Втім, медики застосовують всі необхідні заходи захисту, які передбачено у випадках особливо небезпечних інфекцій, будь то чума, холера чи - коронавірус. Для цього є й спеціально обладнані палати (бокси), дезінфекційні засоби, спеціальний одяг. Однак їх вистачить, лише якщо випадки будуть поодинокі. Тому до МОЗ направили, як висловився  Олександр Фядін,  «довжелезний» перелік необхідного. У цьому списку також і препарати для підтримки життя та порятунку хворих. У Міністерстві обіцяють надіслати все потрібне теж уже наступного тижня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ