Підтримати нас

Перше засідання басейнової ради нижнього Дніпра відбулося в Херсоні

17 травня 2019 09:00
264
Поширити:

У четвер, 16 травня 2019 року, в Херсоні пройшло перше засідання басейнової ради нижнього Дніпра.

Басейнову раду нижнього Дніпра запроваджено та затверджено Державним агентством водних ресурсів України наприкінці минулого року. Мета - спільними зусиллями покращити екологічний стан вод пониззя річки.  

До складу ради входять 81 представник бізнесу, громадських організацій, органів влади і місцевого самоврядування, експерти, вчені та фахівці водогосподарсько-екологічного напрямку з 8 регіонів*.

Як сказав начальник відділу техногенно-екологічної безпеки Херсонського обласного управління водних ресурсів Андрій Пузанов,  це дуже значимо, що засідання пройшло саме в Херсоні. Адже течією до нас приноситься все те, що потрапляє у воду «зверху». І питання, які обговорювали на раді - теж мають велике значення для нашої екології.

Зокрема, обговорювали:

- перші результати в розробленні плану управління річковим басейном Дніпра, в тому числі суббасейну нижнього Дніпра;

- програму державного моніторингу поверхневих вод суббасейну нижнього Дніпра на території Донецької області;

- вплив шахтних вод Кривбасу на екологічну ситуацію у басейні р. Інгулець. Шляхи покращення якості вод р. Інгулець;

- сучасний стан пониззя Дніпра;

- стан малих річок та їх басейнів у межах суббасейну нижнього Дніпра на території Дніпропетровської області тощо.

Крім того, заслухали розробників проекту будівництва та експлуатації Каховської ГЕС-2, їх прогнози впливу на екосистеми Каховського водосховища та пониззя Дніпра.

Що стосується будівництва та впливу Каховської ГЕС-2, члени ради поки не будуть приймати якогось рішення, адже мають ще відбутися громадські слухання. Стосовно інших питань - зараз готується протокол зборів і коли його підпишуть, рекомендації басейнової ради нижнього Дніпра оприлюднять на сайти Держводагентства.

*Довідка. Басейнова рада нижнього Дніпра - це консультативно-дорадчий орган Державного агентства водних ресурсів України. Діє на території Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Кіровоградської, Дніпропетровської, Полтавської, частини Донецької та Харківської областей.

Створена на основі принципів Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер 1992 року, Директиви 2000/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 23 жовтня 2000 року про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері водної політики, з метою врахування інтересів усіх заінтересованих сторін щодо використання, охорони вод та відтворення водних ресурсів.  

Рішення басейнової ради враховуються Держводагентством під час розроблення та реалізації плану управління суббасейну нижнього Дніпра.

Голова ради - Ігор Брагінець, підприємець, депутат Чаплинської райради, член громадської спілки «Аграрний союз України».

Крім того, інтереси Херсонщини представляють екологічна організація «Ластівка», обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи, Комунальне виробниче управління «Каховський водоканал», Музиківська сільська об’єднана територіальна громада, Департамент агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, Департамент екології та природних ресурсів, Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра, Національний природний парк «Нижньодніпровський», обласний осередок Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина», Херсонський державний аграрний університет, Херсонська державна морська академія, та інші.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ