Підтримати нас

Перетин адмінмежі з материком для кримчан водночас і ускладнюється, і спрощується

Автор статті
24 жовтня 2021 08:00
1,031
Поширити:

З 21 жовтня, як відомо, для херсонців сполучення за допомогою пасажирського транспорту (мається на увазі залізниця, автобусні перевезення і авіарейси) за межі області можливо лише при наявності у нього довідок, що підтверджують, що він не хворий на коронавірус COVID-19. Або не являє собою потенційну небезпеку зараження. Це рішення набрало чинності слідом за рішенням перевести Херсонщину до "червоної" зони карантину, яке набрало чинності 15 жовтня.

Фактично, це означає, що аналогічні правила повинні діяти і при перетині адмінмежі з Кримом.

Але в цьому випадку постало також питання про те, що робити з кримчанами, які перебираються на материкову частину.

Під час брифінгу, який організувало агентство "ІРС-Генічеськ", Представниця Уповноваженого щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна заявила, що в МОЗ України повинні відповісти на питання: чи можуть кримчани, які зробили щеплення вакциною "Супутник", яка не має міжнародних сертифікатів, отримати право робити щеплення на материковій частині України вакцинами з міжнародними сертифікатами.

Поки ж під час поїздок з Криму на материкову частину кримчани повинні в обов'язковому порядку проходити тест на COVID-19, незалежно від того, чи вакциновані вони "Супутником".

На цей час на КПВВ "Чонгар" і "Каланчак" працюють пункти тестування на COVID-19. Ці пункти з недавніх пір діють не тільки в будні дні, а й у суботу, і в неділю. 

"Ми намагаємося домогтися, щоб пункти працювали цілодобово", - говорить Верігіна.

Тим часом стало відомо, що менш ніж через місяць для кримчан буде спрощена процедура перетину адмінмежі з Херсонщиною.

Це стане можливим після того, як 21 листопада набере чинності Закон України від 01.07.2021 №1618-ІХ "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Згідно з цими нововведеннями, кримчани позбуваються статусу “нерезидентів”.

Після скасування вільної економічної зони "Крим", зокрема, спрощується порядок перевезення речей через адмінмежу. Адже з 21 листопада 2021 року припиняють поширюватися норми Митного кодексу України, зокрема статті 370, що визначає фактично вичерпний перелік речей, які можна перевозити через адмінмежу. Цю норму правозахисники вважали дискримінаційною, бо вона містить значний перелік речей, які не можна вивозити.

Також внесені зміни в Закон України “Про нотаріат”. Це дозволить кримчанам, зокрема, завершити процедуру спадкоємства, яку вони почали, але не встигли завершити після анексії Криму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ