Підтримати нас

Переселенці та вагітні не проходитимуть випробувального терміну при прийомі на роботу

Vgoru
13 червня 2016 06:45
662
Поширити:

Парламент розширив перелік осіб, для яких не передбачено випробування під час працевлаштування. Про деталі розповідає Віталій Дудін, голова юридичного департаменту ВНПС "Захист праці".

Про це пише газета "Експрес".

"Йдеться про вимушених переселенців, вагітних, осіб, з якими укладають строковий трудовий договір до 12 місяців. Крім того, випробувальний термін не передбачено для осіб, обраних на посаду, переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади, осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи, матерів-одиначок, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, та осіб на тимчасові та сезонні роботи. Тобто законопроект насамперед мав би допомогти переселенцям. Звичайно, ця категорія сьогодні масова, тому добре, що законодавець нарешті звернув увагу на неї.

Нагадаю, що в тій же статті 26 КЗпП раніше було передбачено, що випробувального строку не встановлюють під час прийняття на роботу для осіб, які не досягли вісімнадцяти років, молодих
робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів, осіб, звільнених у запас із військової чи альтернативної служби, інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи", -- каже експерт.

Проте, на його думку, автори переоцінюють захисний потенціал закону: "Бо в нас на сьогодні, можна сказати, не працює Державна служба з питань праці, яка повинна займатися дотриманням законодавства на цьому напрямі. На малих та середніх підприємствах роботодавці, на жаль, можуть чинити як заманеться. Зокрема, не виконувати новоприйнятий закон, встановлюючи випробувальний термін для переселенців. І за це вони не відповідатимуть. Тобто гарантії з'являються, але лише на папері.

Та й саме по собі звільнення від випробувального терміну не є переконливим аргументом для тих же переселенців, щоб перейти з нелегальної економіки в легальну. На відміну від рівня заробітної плати, що є визначальною умовою при працевлаштуванні.

Загалом випробувальний термін -- доволі дискримінаційний механізм, який дає змогу роботодавцям експлуатувати людину неповні два-три місяці й потім звільнити через те, що вона не пройшла його, ще до кінця застереженого строку. Тоді вона не отримує вихідної допомоги, коштів за невикористану відпустку. Тобто вигоди для працедавця очевидні, якщо наймати людей на якісь некваліфіковані роботи, як-от роздача листівок та флаєрів. Людей можна експлуатувати й звільняти без зайвих для себе зобов'язань. Багато фірм сьогодні цим користується", -- каже Віталій Дудін.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ