Підтримати нас

Перепис населення України: на які цифри чекати?

30 червня 2021 16:00
922
Поширити:

Цілих 20 років пройшло відтоді, коли в Україні було проведено повноцінний перепис населення і встановлено його офіційні результати. Тоді, у 2001 році, Держстат встановив, що чисельність населення в Україні становить 48 мільйонів 457 тисяч осіб.

З того часу, як відомо, нічого подібного не робилося. Тим часом, згідно з рекомендаціями ООН, кожна держава повинна б проводити перепис населення хоча б раз у 10 років.

Українські вчені-демографи відзначають: необхідність у такому акті, дійсно, можна було б назвати доречною, оскільки цілком очевидно, що за минулі двадцять років українців стало значно менше. І слід знати, з якої їх кількості варто виходити, якщо потрібно планувати ті чи інші важливі загальнонаціональні програми.

Спад населення України відбувається з кількох причин. По-перше, у нас катастрофічна різниця між смертністю і народжуваністю: перша майже у два рази перевищує другу. І з кожним роком, згідно з даними все того ж Держстату, ця різниця збільшується.

По-друге, набирають хід і міграційні процеси. Все більше українців відбувають за кордон не тільки на заробітки, а й на постійне проживання.

По-третє, на демографічну ситуацію, звичайно ж, вплинули події 2014-2021 років, пов'язані з Кримом і Донбасом (і події ці тривають).

Беручи до уваги ці обставини, українська влада прийняла рішення все ж таки провести черговий перепис населення. Хоча влетить це "задоволення" в серйозну копієчку. Передбачається, соціолого-демографічний акт, який мають намір провести у 2023 році, обійдеться платникам податків у 7 мільярдів гривень.

Тим часом днями відбулося онлайн-засідання Міжвідомчої комісії з питань сприяння проведенню Всеукраїнського перепису населення, на якій голова Державної служби статистики Ігор Вернер презентував стан підготовки до проведення Всеукраїнського перепису населення 2023 року.

Було вирішено, крім іншого, запровадити сервіс для ідентифікації респондентів за допомогою мобільного номера телефону в підсистемі збирання переписних даних під час інтернет-раунду Всеукраїнського перепису населення.

Також у комісії повідомили про результати “пробного” перепису населення, який відбувся у 2019 році в частині Оболонського району міста Києва, а також Бородянського району Київської області і деяких територіальних громад Київщини. Загальна кількість респондентів склала понад 32 тисячі осіб.

Відзначимо, що у січні 2020 року міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет озвучив дані так званого електронного перепису, згідно з якими чисельність населення України склала 37 мільйонів 289 тисяч людей (станом на 1 грудня 2019 року). Проте, ця досить дивна система розрахунку викликала багато нарікань, зокрема, з боку демографів. Учені підкреслили, що навряд чи подібна методика змогла продемонструвати б реальну демографічну картину в країні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ