Підтримати нас

Педофілам приготуватися, або Хто ризикне "зарубати" революційний законопроект

Vgoru
Автор статті
30 червня 2017 05:06
666
Поширити:

У статті "Полювання на дітей" я розповідала про надзвичайну подію в Донецькій області, яка продемонструвала як неефективність нинішньої системи покарання насильників-педофілів в нашій країні, так і відсутність дієвих заходів щодо запобігання такого роду злочинам.

Привела досвід США, де вже багато років працює так званий "закон Меган". Моментально відреагував і пообіцяв ініціювати законопроект заступник голови Національної поліції України генерал Аброськін, пообіцяли підключитися і народні депутати. Менш ніж через два місяці в Раду внесли проект закону, який дійсно можна вважати революційним для України. Йдеться про кардинальне посилення покарання, про хімічну кастрацію і про створення Єдиного реєстру педофілів.

Але про все по порядку.

педофіли

БЕЗЗАХИСНІ ЖЕРТВИ

Заступник начальника Національної поліції України та глава поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін під час дискусійного клубу, присвяченого боротьбі з сексуальними злочинами проти дітей , заявив, що в 2016 році на території країни було задокументовано понад 400 статевих злочинів відносно дітей, але насправді їх набагато більше.

А за п'ять місяців цього року, за інформацією ГПУ, тільки за ст.156 КК (розбещення неповнолітніх) вже зареєстровано 290 "епізодів! Це тільки верхівка айсберга: сюди не входять зґвалтування дітей, а також задоволення пристрасті неприродним способом і статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

Масштаби дійсно жахають. До слова, багато хто вважає, що ризику піддаються виключно дітки з неблагополучних сімей. Помиляються.

Розповім про декілька резонансних НП.

9 квітня в Київській області троє підлітків піддали тортурам і згвалтували 10-річного хлопчика-інваліда

20 квітня в Маріуполі Донецької області тричі судимий мерзотник, який вийшов після 10 років ув'язнення, знову згвалтував 11-річну дитину. Він підстеріг дівчинку, яка поверталася зі школи.

1 червня в Волноваському районі Донецької області було знайдено тіло 14-річної дівчинки з ознаками насильницької смерті - дитина була зґвалтована. Злочинець затриманий.

Одна з найбільш страшних трагедій, яка потрясла всю Україну, сталася в м Гірник: 19 червня зникла шестирічна дівчинка Аліна. Мати помітила зникнення дитини тільки через кілька годин. Пошуки тривали 8 днів: по тривозі було піднято поліцію, Нацгвардію. Залучили кінологів зі службовими собаками, використовували квадрокоптер для обльоту території. Допомагали шукати Аліну волонтери та військовослужбовці, місцеві жителі...

пропала Аліна Васюта

На жаль, тіло дівчинки знайшли у підвалі напівзанедбаного приватного будинку. Вбивця і ґвалтівник затриманий. Попередні висновки судмедекспертизи показали, що мерзотник знущався навіть над мертвою дитиною.

"Вночі негідник-вбивця Аліни мені розповів, що дівчинка пручалася і погрожувала йому мамою. Смерть дитини була страшною. Вже повертаючись вночі з Гірника, я згадав, як в Америці в Нью-Джерсі піднявся весь штат, коли покидьок убив семирічну Меган, а потім знущався над нею. Тоді всі громадяни об'єдналися з вимогою до держави захистити дітей. Був прийнятий закон, який посилив покарання за злочини проти малолітніх. Назвали його "закон Меган", на ім'я убитої і згвалтованої дівчинки. Чим життя американських дітей дорожче наших? " - заявив Аброськін.

Аліна Васюта і її вбивця

Аліна і її вбивця

Хімічна кастрація та реєстр педофілів

21 червня 2017 в Раду було внесено законопроект 6607 , яким передбачено посилення відповідальності за злочини проти малолітніх.  

законопроект 6607

Один з авторів законопроекту - народний депутат Олег Недава - розповів "Обозревателю" про те, як можна захистити дітей на законодавчому рівні і що загрожує злочинцям, які скоїли замах на статеву недоторканість дитини.

народний депутат Олег Недава

- Зараз ми спостерігаємо погіршення криміногенної ситуації в нашій країні. Правоохоронними органами фіксується зростання кількості тяжких та особливо тяжких злочинів проти статевої недоторканності неповнолітніх осіб. Такі злочини характеризуються винятковою аморальністю і цинічністю збоченців і завдають серйозної шкоди - як фізичному, так і психічному здоров'ю жертв.

Життя і здоров'я дітей має найвищу цінність для будь-якої держави. Україна не виняток. Тому, вивчивши міжнародний досвід багатьох країн, я з колегами вніс законопроект, в якому пропонується кілька способів запобігання рецидивам таких злочинів.

Це і посилення покарання шляхом збільшення терміну - до 20 років позбавлення волі (в деяких випадках передбачено і довічне ув'язнення), і впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої недоторканності дітей - яким передбачено право на отримання інформації про перебування конкретної особи в цьому реєстрі керівниками закладів, що надають послуги медичного, навчального та соціального характеру.

Обов'язок керівників (перед тим, як прийняти рішення про нового співробітника) - перевірити його за цим реєстром. Це має виключити можливість працевлаштування збоченців в школи, дитсадки тощо. 

Крім того, цим законопроектом пропонується ввести процедуру добровільної хімічної кастрації. Це застосування медикаментозних засобів до осіб, які вчинили злочин проти статевої свободи та недоторканості дитини і які страждають на сексуальні розлади - під час і після відбуття ними покарання. Такі заходи (у вигляді хімічної кастрації) можуть бути застосовані тільки на підставі добровільного звернення засудженого за такі злочини, за рішенням суду і за наявності відповідного висновку після проведення судово-психіатричної експертизи.

Погодившись на таку процедуру і отримавши рішення суду про можливість застосування до нього такої процедури, засуджена особа матиме право на дострокове звільнення з місць позбавлення волі, але тільки після відбуття ним покарання терміном не менше 10 років.

Слід зазначити, що у професійному середовищі існують різні думки щодо такого роду злочинів і покарання за їх вчинення. Деякі фахівці вважають, що не можна застосовувати такі жорсткі заходи до таких злочинців, тому що це порушує їх права, як людини. Інші вважають, що запропоновані нами зміни в чинному законодавстві щодо таких злочинів дуже м'які і не відповідають наслідкам. Тому ми шукали золоту середину в міжнародному досвіді боротьби з цими жахливими злочинами. Сподіваюся, що нам це вдалося!

Детально з усіма нововведеннями законопроекту можна ознайомитися у порівняльній таблиці : як справи зараз в чинному законодавстві і що пропонується змінити, доповнити.

Лазівки для злочинця

Водночас адвокат адвокатського об'єднання GORO legal Мирослава Мосюк звернула увагу на один серйозний момент.

- Зазначений законопроект передбачає введення на законодавчому рівні хімічної кастрації, як добровільного медичного заходу до засуджених шляхом заміни невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру. Передбачено, що така заміна може бути застосована після відбуття особою, засудженої за вчинення особливо тяжкого злочину проти статевої свободи та недоторканості малолітньої дитини, покарання у вигляді позбавлення волі протягом не менше десяти років.

Поряд з цим законопроект передбачає доповнення до Кримінального кодексу України, а саме статтею 394-1 - ухилення від проходження добровільного заходу медичного характеру у вигляді хімічної кастрації , яка передбачає покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до двох років.

Тобто особа, яка фактично відбула покарання 10 років, або якій залишилося відбувати покарання ще до 10 років може бути звільнена від відбування такого покарання, якщо погоджується на хімічну кастрацію. Але якщо згодом ухилиться, то за це передбачається відповідальність арештом на строк до 6 місяців або позбавлення волі до двох років.

Таким чином, засуджений до 10 років, не відсидівши частину свого покарання та ухилившись від хімічної кастрації, може відбути лише 2 роки
 

Тобто, фактично, 10 років замінюється двома. Було б доцільніше збільшити кримінальну відповідальність за ст. 394-1. Однак необхідно звернути увагу: законодавець має передбачити, що таке ухилення. Адже сама хімічна кастрація - це досить складний тривалий медичний процес, і на якому етапі вважатиметься, що особа ухиляється - досить спірне поняття.

Історія питання: спроба № 3 або знову граблі?

1. Рівно чотири роки тому, в червні 2013 року, Геннадій Москаль виступив ініціатором проекту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення та вдосконалення покарання за злочини, вчинені на сексуальному грунті проти малолітніх і неповнолітніх. У ньому йшлося про хімічну кастрацію . Однак в листопаді 2014 законопроект було відкликано. Прочитати висновок Головного науково-експертного управління можна тут.

Деякі його моменти, в яких зачіпаються, по суті, "права педофілів", вражають уяву. Цитую один з них: "... покарання не має на меті завдати фізичних страждань або приниження людської гідності. Адже тривале прийняття антиандрогенних препаратів завжди викликає побічні ефекти, до яких відносяться збільшення ваги, остеопороз, підвищений ризик серцево-судинних захворювань, а також фемінізація - втрата м'язової маси, волосся на тілі ".

Невже такі "страждання" можна порівняти з тими, що довелося пережити згвалтованим дітям?!

2. Першого березня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6151 (ініціатором виступив народний депутат України Антон Яценко), в якому також пропонується ввести хімічну кастрацію. 6 березня законопроект "Надано для ознайомлення".

3. Джерела "Обозревателя" стверджують, що і нинішній, кардинально інший законопроект знаходиться під загрозою . Тому закликаю всіх небайдужих українців, батьків і матерів, які бажають захистити своїх дітей від виродків, зробити все, щоб не дати "загорнути" його . Важливо не дати жодного шансу "педофільському лобі" скоїти головний злочин проти нашого майбутнього. Активність ЗМІ, резонанс, пильна увага громадськості можуть врятувати ситуацію - в цьому ми не раз переконувалися.

PS Створення Єдиного реєстру педофілів - найважливіший крок. Так, я переконана, що доступ до бази засуджених ґвалтівників повинні мати всі без винятку. Батьки повинні знати про небезпечних сусідів! У США напередодні прийняття "закону Меган" теж були суперечки щодо "прав людини (педофіла)", однак інтереси дітей, їхня безпека виявилися набагато важливішими. Можливо, ми до цього теж прийдемо. Потрібно створювати реєстр, нехай навіть користуватися ним буде обмежена кількість осіб: крім співробітників правоохоронних органів, це керівники дитячих навчальних, виховних закладів, таборів і т.п. Такий крок стане ПЕРШОЮ перемогою. Чи стане? ...

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ