Підтримати нас

Опале листя: спалити чи компостувати?

Автор статті
05 листопада 2021 16:00
1,087
Поширити:

Осінь – час, коли природа востаннє цього року радує нас різноманіттям кольорів. Листопад - “кінцева зупинка” цієї найкрасивішої пори року.

І “головний біль” власників садиб та двірників - кудись прибрати опале листя. 

Ще декілька років тому в жовтні-листопаді вулицями приватного сектору Херсона та інших населених пунктів  стелився сизий їдкий дим. Майже біля кожної домівки “курилися” купи  попелу від рослинних залишків. А листя з комунальних територій та від багатоповерхівок сміттєвози  вивозили на звалища. 

Наразі сезонний дим можна побачити лише де-не-де. Інспекція з благоустрою Херсона похвалилася, що за осінній сезон 2021 ще не було жодного адміністративного протоколу* щодо спалення листя. Навіть від мешканців приватного сектору не надходило скарг на сусідів!

Але в області так не всюди. Зокрема, жителька Чаплинки пані Лариса розповіла, що днями неможливо було навіть на балкон вийти, бо під вікна хтось намів величезну купу та підпалив, а вона довго жевріла. 

У Херсоні листя досі вивозять на полігон твердих побутових відходів, тобто на звалище.

Так, за офіційними даними департаменту міського господарства Херсонської міської ради, з 1 вересня по 31 жовтня на Херсонський полігон ТПВ вивезли 460 тонн листя. Щоправда, у цьому році його вже не змішують з іншим сміттям, а складають на окремо виділену ділянку. Але на питання, що далі з ним  робитимуть, відповіли: “Нічого.”

“Вгору” вирішила також з'ясувати, чому стало чистішим осіннє повітря у приватному секторі міста, і куди ж тепер зникає опале листя, яке раніше там спалювали. 

Херсонка Світлана сказала, що просто пакує його в мішки для сміття та виставляє на вулицю, а трактор з причепом забирає все.. 

А інша мешканка приватного сектора, Ірина, розповіла, що раніше вона полюбляла все спалювати: і пластмасу, і ганчір’я, і листя. Але побувавши в США,  побачила, як опале листя  компостують та ним  підживлюють дерева:

“Тоді я подумала, а чому я цього не роблю? Викопала яму в кінці городу і почала скидати туди бур’ян, листя, кухонні відходи. І щовесни використовую цей перегній на добриво. Урожай на ділянці збільшився вдвічі!”

Керівниця Центру екологічної інформації в Херсонській обласній  науковій бібліотеці ім.Олеся Гончара Юлія Тищенко теж вважає, що компост - найкращий метод  корисної утилізації листя, бо містить удвічі більше поживних мінеральних елементів, ніж гній:

“Якщо є можливість, добре залишити листя під деревами. Це потрібний поживний матеріал та утеплювач, що допомагає деревам пережити зиму. Можна листя також закопувати. Або компостувати та потім підживлювати гумусом дерева, кущі, з-під яких забрали листя. Наприклад, у Львові вже зібрали 60 тонн опалого листя для компостування.”

Тому екоактивістка наголошує, що саме компост - це можливість повернути в природу поживні речовини та підтримати рослини. Але у нас ще є проблема з культурою поводження з відходами: наприклад, там, де люди відпочивають, часто й густо у шарі листя можна знайти дрібне сміття: пластик, обгортки, недопалки, пакети, скло тощо.

А для компосту відбирають листя окремо від іншого сміття. А це  в масштабах міста  - значне зменшення  забруднень. І замість сміття ми отримаємо добриво. А бідний на поживні речовини ґрунт завдяки компостуванню отримає добриво та дасть можливість підживитися деревам та кущам.

Крім того, спалювати листя небезпечно як для екології, так і для власного життя. Так, у Дніпрі літня жінка палила листя, але, надихавшись чадним газом, втратила свідомість, впала у багаття й загинула.

*Довідково. Адміністративне покарання передбачено за статтею 152 Кодексу України про адміністративні порушення, а саме про порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів (штрафи:громадянам до 1360 грн, підприємцям - до 1700 грн) та статтею 77-1 про самовільне випалювання рослинності або її залишків (штрафи: громадянам до 340 грн, посадовцям до 1190 грн).

Також, передбачено кримінальна відповідальність  за статтею 245 Кримінального Кодексу України про знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу(штраф до 153 000 грн або позбавлення волі на строк до десяти років).

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ