Підтримати нас

Омбудсман відстоює право ВПО отримувати виплати не лише в Ощадбанку

01 червня 2017 12:50
671
Поширити:

Уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська переконана, що визначення державою єдиного банку, у якому здійснюється виплата пенсій або іншої грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, це  обмеження права особи на свободу вибору банківської установи.

Також обмудсман вважає, що це пряма дискримінація за ознакою місця проживання та за ознакою наявності статусу внутрішньо переміщеної особи, повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Тож Валерія Лутковська ще у вересні 2016 року на підставі частини першої статті 10 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом про дискримінацію з метою захисту суспільних інтересів.

Підставою подання заяви стало видання протягом 2015-2016 років Кабінетом Міністрів України низки постанов, зокрема,

  • від 12 серпня 2015 року № 615 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України
  • від 30 серпня 1999 р. № 1596 і
  • від 5 листопада 2014 р. № 637»,
  • від 30 вересня 2015 року № 788 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України
  • від 30 серпня 1999 р. № 1596 і
  • від 5 листопада 2014 р. № 637»,
  • від 14 березня 2016 року № 167 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Ними запроваджено механізм отримання соціальних і пенсійних виплат переселенцями лише через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

Проте засідання суду й досі не відбулося. Так, перше, що було призначене на 22 грудня 2016 року, було відкладено у зв’язку з тим, що представник Уряду подав заперечення на заяву про дискримінацію перед засіданням в канцелярію суду (без дотримання правила подання копій для інших учасників процесу).

Тоді Представник Уповноваженого з прав людини наголошувала і звертала особливу увагу суду на важливість предмета позову для переважної кількості внутрішньо переміщених осіб та необхідності у зв’язку з цим неухильного дотримання розумних строків розгляду цієї справи. Але наступне засідання було призначено… лише на 31 травня 2017 року.

Проте 31 травня Уповноваженій з прав людини повідомили, що у цей день зняті з розгляду усі справи, що призначені на післяобід. Причина - суддя мав розглядати справи у іншому приміщенні суду.

“Станом на цей час все ще не втрачається віра у винесення судом справедливого рішення у справі. Про наступні засідання інформуватимемо додатково”, - зазначається у повідомленні на сайті омбудсмана.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів