Підтримати нас

Одружені українці стануть «холостими»

29 жовтня 2016 02:00
404
Поширити:

Вiдповiдно до нових правил реєстрацiї та розiрвання шлюбу, що дiють в Українi вiд 1 жовтня, у паспортi громадянина України вже не робитимуть вiдмiтку iз зазначенням прiзвища, iменi, по-батьковi й року народження другого з подружжя та мiсця i дати такої реєстрацiї.

Також скасовано норму про ставлення вiдмiтки про розiрвання шлюбу. Про те, якi є “плюси”  й можливi “мiнуси”  цього нововведення, розповiв Роман Лихачов, адвокат, правозахисник, член Асоцiацiї правникiв.

–Досi пiсля розiрвання шлюбу (через суд або РАЦС) громадянин України мусив спочатку вiдстояти чергу в судi, щоб отримати рiшення про це, потiм у РАЦСi це рiшення суду зареєструвати й аж тодi отримати на руки свiдоцтво про розлучення. Як ця процедура вiдбуватиметься з 1 жовтня?

– Тепер усе  простiше. Якщо рiшення суду про розiрвання шлюбу ухвалене судом i нiким не оскаржене, воно є остаточним i не потребує видачi свiдоцтва в РАЦСi. Судовi працiвники самi скеровують данi про це до РАЦСу, де iнформацiю внесуть у єдиний електронний реєстр.

– А коли вимагатимуть усе ж пред’явити документ про розiрвання шлюбу чи його копiю, що тодi робити?

– Звернутися в канцелярiю суду, де зобов’язанi вам надати такий документ. Це таке ж рiшення суду, як i будь-яке iнше, яке ви маєте право затребувати. Iнший варiант (наприклад, коли розлучення вiдбулося не в судi, а в РАЦСi, це можливо, коли в пари немає дiтей i майнового спору) – на прохання громадянина, щодо якого вiддiл реєстрацiї актiв цивiльного стану склав постанову про розiрвання шлюбу, може бути видана копiя вiдповiдної постанови.

– Що ж, на очiкуваннi в чергах ми зекономимо. А якi можливi ризики цього нововведення?

– Найбiльший ризик виникатиме пiд час операцiй з купiвлi-продажу нерухомостi. I стосуватиметься насамперед покупцiв квартир. Квартира, як вiдомо, може мати кiлькох власникiв, усi вони описуються в договорi. Але навiть якщо в помешкання власник один, але вiн перебуває у шлюбi, то, за законодавством, iнший член подружжя особисто пише дозвiл на купiвлю (продаж) нерухомостi.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ