Підтримати нас

Очікується, що 2022-й продовжить низку найтепліших років

Автор статті
03 січня 2022 07:37
901
Поширити:

За результатами досліджень глобальної температури Метеорологічним бюро Великобританії, 2022 рік продовжить низку найтепліших років на Землі.

Середня температура у новому році прогнозується на 1,9 °C вище середнього значення за доіндустріальний період (1850-1900 рр.). Втім, вона не б'є минулі рекорди.

Низка найтепліших років розпочалася у 2015-му, коли температури перевищили середні на 1,15 °С. А найспекотнішими були 2016 - на 1,28 °С та 2020 - на 1,27 °С.

У 2021 році глобальна температура дещо знизилася через охолодний вплив природного феномена Ла-Нінья* в тропічній частині Тихого океану. На минулий рік вчені прогнозували перевищення на 1.11°C, але по факту спостерігали 1.09 °C.

Зараз йде ще одна Ла-Нінья, тож синоптики прогнозують ще один прохолодний рік у порівнянні з періодом, що пройшов з 2015-го.

При цьому доктор Дуг Сміт, один з провідних експертів у галузі прогнозування клімату, зазначив:

Той факт, що глобальні середні температури були вищими за 1,0 °C з 2015 року, приховує значні коливання температури у всьому світі. У деяких місцях, таких як Арктика, з доіндустріальних часів потеплішало на кілька градусів.

*Довідково. Ла-Нінья ("Маленька") регулярно виникає в південній частині Тихого океану, коли стабільний східний вітер жене теплу воду від берегів Перу та Чилі у бік Індонезії та Австралії. В результаті на поверхню підіймається холодна вода з морських глибин, і в регіоні настає похолодання.

Зворотне явище, коли температура води та повітря біля узбережжя Південної Америки підвищується, зветься Ель-Ніньйо ("Малюк").

Фото Ірини Ухваріної

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ