Підтримати нас

Об’єднайтесь…хоч із кимось

Автор статті
28 серпня 2016 12:01
598
Поширити:

Однією з головних реформ у нашій країні називають децентралізацію. Це коли громади отримають для себе більше повноважень та ресурсів.

Якщо бути відвертими, процес іде повільно, і багато хто йому протистоїть.

Процес іде?

На даний час рекордсменом за кількістю об’єднаних громад є Тернопільська область. Там їх вже 26. На Херсонщині існує лише одна – Кочубеївська Високопільського району. Ще у березні цього року її представники зібрали прес-конференцію, аби розказати про власні здобутки та проблеми. Про них ми писали у статті “Село тікає від райцентру” (№11 (703) від 17.03.16).

Зараз їх казну наповнює податок на доходи фізичних осіб, акцизний збір, плата за землю. На сьогодні бюджет складає 10,5 мільйонів гривень. Це половина бюджету усього району! У планах – відкрити центр адміністративних послуг та комунальне підприємство, що надаватиме фермерам в оренду техніку.

На днях з’явилася інформація, що в області народжується ще одна об’єднана громада. Відповідне розпорядження №539 від 27 липня вже підписав Андрій Гордєєв. До нової Зеленопідської громади хочуть увійти Червоноперекопська, Слобідська та Дмитрівська сільські ради Каховського району.

Дещо раніше – на початку червня – голова ОДА підписав ще одне розпорядження. А саме “про затвердження висновків щодо відповідності проектів рішень Рубанівської, Миколаївської, Демидівської сільських рад стосовно добровільного об’єднання територіальних громад Конституці та законам України”. Громаду хочуть створити в межах 5 населених пунктів – сіл Рубанівка (адмінцентр), Веселе, Миколаївка, Демидівка й Запоріжжя. При цьому відстань між населеними пунктами і центром не перевищує 25 км. Загальна чисельність населення – понад 4000 осіб.

Процес об’єднання сіл у громади відбувається за Перспективним планом. Затвердили його депутати обласної ради. Проте до цього плану є багато запитань як у експертів, так і у сільських голів Херсонщини.

Об’єднуйтесь. І крапка

– Я, як учитель історії, свій перший урок починав із запитання “Діти, а навіщо нам взагалі вчити історію?” Той, хто знає, що було раніше, може знати те, що буде завтра-післязавтра. І те, що нам пропонують зараз, ми вже проходили у 60-ті роки. Тоді фактично вся влада була у колгоспів. Провели реформу укрупнення колгоспів і радгоспів. На початку 70-х років ми отримали квітучі центральні садиби, куди возили екскурсії та делегації. І багато неперспективних сіл. Саме тоді і з’явився цей термін – “неперспективні”. Частина з тих сіл вижила, а частина лишилася тільки географічно – як точка на карті, – розповів нам сільський голова Старої Збур’ївки Віктор Маруняк.

Ще у березні 2015 року, коли об’єднання лише планувалося, представники Старої Збур’ївки зустрілися з представниками сусіднього Геройського та Рибальчого. На нараді обговорили можливе створення єдиної громади із центром у Старій Збур’ївці.

– Чому зібралися утрьох? Бо живемо понад річкою, у нас певний уклад життя, і немає сільськогосподарських земель. І тут до нас приїжджають представники “Офісу реформ” і кажуть, що у кабінетах все вже вирішили – ми маємо об’єднатися з Новою Збур’ївкою. Чиновникам виявилося видніше. Відстань від Геройського до Нової Збур’ївки – 50 км. Дорога там убита. Ремонт її потягне на 12 мільйонів. І робити його доведеться власними силами. Той перспективний план, що розробили, – це дурість. Чиновники зараз це зрозуміли і почали його самі ламати, – поділився враженнями Віктор Маруняк.

Після такої звістки Старо­збур’ївська сільрада скликала сесію, зібрала людей. Вирішили поки відмовитися від такого об’єднання. І повернутися до розгляду цього питання у другому півріччі 2016 року. Люди хотіли за рік знайти відповіді на питання, що цікавлять, вивчити досвід інших громад по Україні, в тому числі і Кочубеївської. Бо, як сказав Віктор Маруняк, для того, аби на щось погодитися, треба його розуміти.

Питання без відповідей

На які ж питання люди хочуть отримати відповіді? У рамках децентралізації на 75% території України самоврядування зникне. На місцях будуть старости. Проте вони не будуть навіть депутатами, і голосувати за рішення на сесії не зможуть. Тобто якоїсь реальної влади у них не буде.

Друге питання – кому дістанеться більше грошей? За словами Віктора Маруняка, якщо вони об’єднаються згідно з перспективним планом, то 70% сільської ради стануть жителями Нової Збур’ївки. І зрозуміло, чиї інтереси вони відстоюватимуть.

– Постійно вивчаю досвід інших громад в Україні. Дивлюся на Волинську область. Там вже 5 громад створили. Цікавлюсь, які ж у них досягнення. А вони є лише в одній громаді – там зробили сучасний європейський центр надання адміністративних послуг. За які кошти? Виявляється, гроші їм дала не держава, вони виграли канадський грант. Постійно заходжу на сайт нашої Кочубеївської об’єднаної громади. Пообіцяли їм 4 млн 600 тисяч на 15 сіл. Вони на сайті написали, що придбають трактор, який обрізатиме сухі гілки і перебиватиме їх на друзки. І цими друзками опалюватимуть 4 школи. А де вони візьмуть спеціальні котли, які будуть працювати на такому паливі? Грошей, які залишаться після покупки трактора, їм вистачить на оплату роботи нового великого адміністративного апарату. І все – 4 мільйони скінчилися. А це одноразова грошова допомога. І в червні 2016 їм ці гроші ще не дали. Якщо їх дадуть ближче до кінця року, то вони можуть просто не встигнути їх освоїти. І доведеться їх повернути в бюджет, – каже Віктор Маруняк.

Альтернатива – є

І одразу пропонує альтернативу наявному плану децентралізації.

– Один із варіантів – дати права об’єднаних громад існуючим сільрадам. І також право об’єднуватися. За рік деякі громади об’єднаються самі, хтось стане ще сильнішим. Дуже часто в наших законах є все, окрім здорового глузду. Однією з “фішок” децентралізації, що нам пропонують, є таке – в громаді буде залишатися 60% податку на доходи фізичних осіб. Якщо вже зараз залишати цей податок у бюджеті села, то лише в Старій Збур’ївці з’явиться додаткових 2,5 мільйони гривень на рік. Ми зможемо утримувати апарат сільської ради, дитячий садок, будинок культури, бібліотеку. Ми готові навіть нашу амбулаторію самі утримувати. А в нових об’єднаних громадах школи та садки, ФАПи будуть утримуватись за рахунок державної субвенції. Тобто ми допоможемо державі заощадити кошти. У законі такого не прописано. Там сказано – хоч з ким-небудь, але об’єднайтесь.

Проте, на жаль, чиновники усіх рівнів до пропозицій сільських голів не дуже дослухаються. Хоч на Херсонщині під тиском громад уже почали переглядати Перспективний план об’єднання. Однак ніхто не може сказати, чи стане він кращим за попередній. Бо людей знову не питають.

– Коли вступаєш у дискусію з тими, хто однозначно підтримує таку децентралізацію, у них є два аргументи. Перший – дадуть дуже багато грошей. І на них можна буде вирішити усі проблеми. Другий аргумент – все одно змусять. Особисто в мене після такого йде психологічне несприйняття.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ