Підтримати нас

Новий попит – маски, марля, самогон…

20 березня 2020 08:26
411
Поширити:

Коронавірус започаткував нові норми спілкування - без рукостискань, обіймів та поцілунків.  І наше спілкування переходить у віртуальний простір.

А для вулиці примусив одягати  захисні маски на нижню частину обличчя, та  латексні/ поліетиленові рукавички.

У Херсоні серед перехожих ще доволі рідко зустрічаються люди у медичних масках, не те, що в країнах, де коронавірус вже «розгулявся». Щоправда, хтось з містян натягнув на себе не марлеву пов’язку, а щось на кшталт  пухирчатої чашечки від жіночої верхньої білизни, чи «прикрасу» з трикотажу колишньої футболки. Але їх ще менше.

Однак в державних установах, аптеках та магазинах обличчя майже усього персоналу вже у захисних пов’язках, але теж - різнокольорових. У когось – звичайна марлева, у когось тришарово-блакитний захист. У охоронців міського суду, наприклад – жовтуваті  респіраторні маски з клапанами, але прибиральниця, яка  курсує коридорами та постійно протирає дезрозчином всі поверхні, до яких можуть доторкнутися відвідувачі, – ходить з відкритим обличчям.

Минулого тижня, поки магазини не закрили, знайома кравчиня розповідала, що до другої ночі шиє маски з марлі – їх замовила одна з мереж магазинів. Можливо, для своїх працівників, а може й на продаж, - про ці деталі їй не казали.  Але саме замовлення подиву не викликало.

Адже ще й раніше, з лютого, дефіцит медичних масок був вже по всій країні. У понеділок, 16 березня, в херсонських аптеках ці товари щезли майже скрізь. У інтернеті знайшлося лише одне місце саме в аптечній мережі, де вони були у продажу, але геть за «захмарною» ціною».

Можна було замовити дешевше, однак - з інших областей, тобто покупці мали розрахуватися не лише за товар, а й за його доставлення. Тобто ціна все одно «б’є по кишені».

Також медичні маски продавалися в одному з міських супермаркетів, причому за доволі низькою ціною, менш ніж за 20 гривень штука.

Але з 17 березня заклад припинив роботу, через додаткові обмеження карантину.

 «Побалуй себе»

В аптеці на розі вулиць Потьомкінської та Маяковського несподівано потрапила в кумедну ситуацію. На прилавку стоїть доволі яскравий плакат з задоволеним жіночим обличчям, а внизу напис: «Побалуй себе, маски з тканини прямо з Кореї». Вирішила,  це нова рекламний крок для херсонців, що збираються  захистити себе від небезпечної хвороби. І зраділа, бо креативу та гумору наразі якось не вистачає.

А  провізорка відпускає ліки у пов’язці власноручного виробництва. Зізналася, що сама пошила, бо у закладі маски вже розібрали, а нових партій найближчим часом поки не передбачається. Проте є бинти та марля, до того ж це дешевше. Коштує 7 метрів широкого стерильного бинта 9 гривень. З нього можна зробити декілька масок. Якщо складати у десять прошарків (як це раніше робили, ще за нормами радянських часів) - то три чи чотири, а якщо тонше, то й масок більше вийде, але їх частіше треба міняти.  Також і марлю можна використовувати. Можна ще покласти між тканиною прошарок вати, маска ще буде надійнішою. Але головна умова – щоб до обличчя прилягала щільно. Та люди майже не питають про бинти, вату чи марлю, шукають готові  вироби.

Так ось, поки розмовляли з провізоркою, декілька нових відвідувачів аптеки, як і я, теж одразу «прилипли» до вищезгаданої примітної вивіски про маски, а потім – до продавчині з питанням, по чому вони. А жіночка стомлено пояснювала – то косметичні маски для жінок, а медичних – немає, як немає й будь-яких деззасобів.

Знову забуте слово дефіцит

Засновник мережі Медтехніка+ Олексій Давиденко ще у середині лютого констатував, що попит на медичні маски виріс в країні майже в 50 разів. Зазвичай продавалося близько 3-5 млн в рік, з урахуванням потреб працівників лікарень та поліклініки. Ще пів року тому середньостатистичний відвідувач купував по одній-дві, але у лютому  купляв вже по 50-100 штук. Це спровокувало зростання цін на продукцію вдвічі, середня медична маска коштувала місяць тому вже не 2 гривні, а 4 грн. за штуку.

Також  зазначалося, що наші виробники відмовилися від експорту, але в Китаї та Індії марлеві пов’язки готові закуповувати по $ 1 за штуку, тобто на той час – приблизно за 24 грн, «підйом» з урахуванням українських цін, був майже в 6 разів, щоправда, не рахуючи перевезення. І – розпочалося.

«Човники», як в сумнозвісні буремні дев’яності минулого сторіччя, завдяки особистим зв’язкам почали скуповувати пов’язки та переправляти за кордон. Це ще одна причина, чому товар майже у всюди став дефіцитом.

З 12 березня Уряд тимчасово (орієнтовно до 6 червня) обмежив їх експорт, зокрема заборонив вивозити з країни товари протиепідемічного призначення, тобто медичні маски, респіратори та рукавички. Та прикордонники майже щодня вилучають тонни контрабанди. Навіть з Херсона 14 березня, поки авіарейси ще не скасували, намагалися вивезти літаком до іншої країни 21 тисячу респіраторів на суму понад мільйон гривень. А в Рахові 18 березня затримали водолаза, який переправляв маски до сусідньої Румунії через річку Тису. 

«Нас не візьмеш» 

Уряд обіцяє, що після вихідних ситуація з захисними товарами в країні стабілізується, всі мед заклади будуть забезпечені масками та іншими виробами, з’являться вони й у продажу в аптеках.

А тим часом херсонці намагаються убезпечити себе так, як хто вигадає. 

Майже одночасно з дефіцитом на дезінфікуючи засоби, зріс попит на алкогольні вироби. Люди скуповують горілку, спиртові настоянки й – самогон. Говорять, що не лише «приймають всередину для профілактики», а й обробляють ними руки, дверні ручки, інші поверхні -  вірять, що вірус цього не перенесе. Адже це теж дезинфекція.

І що цікаво, ціни на ці товари, принаймні в Херсоні, - не зросли.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ