Підтримати нас

Нова Україна: яким буде адміністративно-територіальний устрій

Автор статті
07 грудня 2019 05:30
863
Поширити:

Процес децентралізації в Україні та реформування адміністративно-територіального устрою, розпочатий ще у 2014 році, підходить до  завершення.

Якою має бути Україна,  під час Форуму місцевого самоврядування в Херсоні розповів радник Прем’єр- міністра України Іван Лукеря.

«Наразі ми маємо дві України одночасно: одна децентралізована - самоврядна, інша ж - радянська, неефективна. Понад дві третини населення України завдяки процесам децентралізації вже мешкають в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). Якщо вибори у 2020 році відбудуться за старого устрою, ми законсервуємо процес реформи ще на 5, 7 або навіть 10 років. Ми порахували: щоб на добровільній основі створити спроможні громади по всій території Закарпатської області при тих темпах, як це рухається зараз, потрібно приблизно 70 років. Чи є в нас стільки часу і ресурсів? Та чи хочемо ми стільки чекати, думаю – ні», - зазначив радник.

Новий адміністративно територіальний устрій передбачає трирівневу систему: громада (ОТГ) – округ - регіон. Україна складатиметься з приблизно 1400 громад, 100 округів, 24 областей, міста Києва та АР Крим.

Головне, що необхідно зробити:

  • спільно погодити нові формати об’єднаних територіальних громад (ОТГ) – затвердити перспективні плани;
  • підтримати внесення змін до Конституції України в частині децентралізації;
  • на рівні закону затвердити новий, ефективний адміністративно-територіальний устрій України.

В області функціонуватиме обласна рада, обласний орган державної ради (префектура або ОДА). Усі послуги, які є важливими для життя і розвитку мешканців, надаватимуться у спроможних громадах.

На рівні районів створять великі округи  - цей адміністративний рівень виключно для ефективного державного управління.

Критерії для формування округів:

  • кількість населення не менше 150 тис. мешканців;
  • Зона доступності не більше 60 км;
  • Центрами визначаються ті громади, де проживає 50 тис. населення і менше, але не менше, в окремих випадках, 10 тис., якщо немає інших громад.

У округах працюватимуть префекти, які відповідатимуть за:

  • забезпечення взаємодії державних органів на території;
  • координацію виконання державних програм;
  • нагляд за дотриманням Конституції та законів України.

Для того, щоб громада була спроможна, послуги мають надаватися якісно та бути доступними для кожного мешканця.  Сьогодні в Україні понад 110 тис. об’єктів надання послуг, на утримання яких витрачається багато коштів, але якість послуг залишається низькою. Необхідно перейти від утримання об’єктів до надання людині якісних та доступних послуг.

«Усі області мають вирішити, як має виглядати мережа надання публічних послуг і сервісів у кожній громаді, виходячи з тих меж, які затверджені  в перспективному плані», - зазначив Іван Лукеря.

В уряді передбачені певні стандарти доступності послуг для комфортних умов життя та розвитку людини.

«Але найголовніше, щоб у 2020 році ОТГ були створені по всій території України і вибори відбулися на новій територіальній основі. Без цього все інше буде зробити неможливо», - додав на завершення радник.

Нагадаємо, що згідно з перспективним планом формування територій громад, на Херсонщині має бути створено 58 ОТГ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ