Підтримати нас

Несвяткове свято

Автор статті
15 вересня 2019 13:00
594
Поширити:

Такого дня міста в нас ще не було. Принаймні, його денної програми. Коли і людей на вулицях багато, і погода не підкачала, ну просто гуляй і радій - а святкового настрою геть нема. І це, на жаль, не поодиноке враження.

Найпровальнішим серед анонсованих заходів виявився фестиваль їжі «Молодіжний квартал» на набережній. Торгівельні точки є - а людей нема, і пусті «столи»-палети на зеленій зоні... А ми ж добре пам'ятаємо веселу юрбу людей, жваву торгівлю, нетривіальні кулінарні пропозиції та запальну музику зі сцени - але на фестивалях, які проводили брати Білецькі на тій самій набережній. Неозброєним оком видно: фахівців до організації фестивалю не залучили. А загалом про рівень організації тут хіба що лінивий не висловлювався.

Щодо сцени - вона таки була. Виступали дитячі колективи - яскраві, талановиті, запальні. Діти просто чудові. І нехай глядачів небагато - юні артисти працювали «на повну». А з іншого боку - і добре, що не було натовпу, бо не всі змогли б побачити виступи на цій низенькій сцені... Чи то черговий організаційний прокол, чи то свідомий розрахунок, що людей не буде - можна і зекономити.

І вишенька на тортик. Знаєте, що виявилося найпопулярнішою розвагою на набережній? Охолоджувальна рамка! І нащо робити якісь фестивалі, коли дітям в радість просто пробігти під холодними крапельками? Хоча, якби юних співаків і танцюристів не привозили б на виступ, то й дітей тут було б значно менше...

А може, десь буде цікавіше? Ідемо на Суворовську!

Тут заявлені два фестивалі - сучасної міської культури «Suvorov street fest» і української культури «Етнофест». Дещо веселіше, але з минулорічними святами не порівняти. Торгівля сувенірами й усілякими дрібничками завжди мала місце в святкові дні, але цього року кількість торгових майданчиків просто зашкалювала. І подивитися таки було на що - херсонці талановиті, безперечно! Але не полишало відчуття, що відсутність оригінальних ідей для свята просто замінили на велику кількість торгових пропозицій.

Хоча дітлахам було цікаво всюди - і помалювати можна, і концерт дитячих колективів подивитися, і попозувати, щоб батьки сфотографували, а коли тебе за допомогою аквагриму перетворюють на казкову фею - то просто щастю немає меж.

Живі скульптури для херсонців не новина, але цьогорічні таки вразили - султан, що висить у повітрі (!), витіснив з голови питання, ким є отой француз (теж жива скульптура) - чи то хтось з батьків-засновників міста, якого чомусь не впізнали, чи то Наполеон, чи то Зеленський в образі Наполеона. А там далі ще такі милі золоті янголята... І не дивно, що охочих сфотографуватися поруч з кожною композицією було безліч. До речі, з'явилася ще одна гарна локація для фото - банер біля в'язу поруч із «Парусом». Цю ідею херсонці теж оцінили - фотографувалися без упину.

А найцікавіше було біля атлантів - тут проходила «Поетична шафа». Не сказати, що зібрали багато людей, але постійно хтось зупинявся, слухав, аплодував…  Респект організаторці «Поетичної шафи» Альоні Мовчан.

Далі - дивний «Етнофест». Дивний, бо розпочинається з найпроблемнішого місця вулиці Суворова - закриті щитами розвалля та гнітючий ТРЦ «Суворовський». І на цьому фоні розрухи та несмаку - козаки, гармати, люди в народних костюмах. Гіршого поєднання не придумаєш! Минулого року «Етнофест» проходив у парку «Херсонська фортеця» і виглядав органічно, а тут - зовсім недоречно. Усе, іти вулицею далі бажання немає...

А що там біля «Ювілейного»? Ще один фестиваль, дитячий - «Казка у моєму місті», і розпочався він пізніше за всі інші - о 15.00. Отут дітям було найцікавіше - і казкові герої з тобою вітаються, і у весели ігри можна пограти, і величезні повітряні бульбашки спіймати, і помалювати від душі, і концертну програму подивитися, і навіть  «одружитися» - дівчата-наречені приміряли фату і були у повному захваті (ото вигадливі люди працюють у нас в Управлінні юстиції!).

І було сумно, що ти вже не дитина, яка буде радіти всьому, що побачить. Бо за нечисленними родзинками та цікавинками, за усміхненими обличчями, що час від часу зустрічалися, не покидало загальне враження несвятковості від святкування дня міста, і тільки росла впевненість що організовували його «задля галочки».

P.S. Якщо після прочитаного тексту і розглянутих фотографій виникає когнітивний дисонанс,  не хвилюйтеся, усе нормально, ви здорові. На фото представлені тільки позитивні моменти, які варто зберегти у пам'яті.

${gallery:632fbb0c51aa9b81e99dd00b8751222b}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ