Підтримати нас

Не можуть дозволити собі навіть захворіти. В Україні - катастрофічний кадровий голод у судовій системі

Автор статті
02 листопада 2021 15:28
1,000
Поширити:

Про необхідність радикальних змін у судовій системі України точаться дискусії вже не перший рік, також пропонуються і конкретні кроки щодо судової реформи. Проте проблем у цій галузі влади на сьогодні накопичилося стільки, що, як запевняють експерти, розгрібати цю ситуацію доведеться ще не один рік.

Так, голова Верховного Суду України Всеволод Князєв в інтерв'ю “Цензор.НЕТ” стверджує, що сьогодні українські суди найбільше страждають від трьох бід: це брак єдності судової практики, кадровий голод і недостатнє фінансування.

“Відсутність єдності починається з неякісного законодавства, яке, до того ж, швидко змінюється. Додайте до цього 4-5 мільйонів справ та матеріалів на рік, які розглядають судді. Додайте до цього відсутність третини суддівського корпусу і, як наслідок, – велике навантаження на суддів, яке не дозволяє іноді навіть вчасно ознайомитися з новою практикою”, - пояснив Князєв.

Також Князєв розповів про значний кадровий голод, що, як стверджує він, особливо помітний у судах апеляційної інстанції.

“В окремих апеляційних судах залишилося по два-три-чотири криміналісти, і незабаром просто не буде кому розглядати кримінальні справи на рівні областей. У районних судах також багато проблем із кадрами. Є районні суди, де взагалі немає суддів чи є один або два. Там навіть захворіти не можна, інакше без судді залишиться район на кілька тисяч або десятків тисяч людей", - наголосив він.

Зрештою, ще одна серйозна проблема - нестача фінансування. Владислав Князєв запевняє, що у пересічного працівника апарату суду зарплата зараз менша, ніж у прибиральниці супермаркету.

“Чи піде грамотна і порядна людина з вищою юридичною освітою працювати до суду? Звісно, ​​не піде. Це дуже кричуща проблема, на якій ми маємо зосередитися", - резюмує Князєв.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ