Підтримати нас

Над найбільшою сонячною електростанцією за рік згорає по 6 тисяч птахів

Автор статті
16 вересня 2019 10:00
734
Поширити:

Айванпа – найбільша в світі сонячна електростанція (CSP) баштового типу. На її території розташовано 350 тисяч дзеркал-геліостатів, а її потужність становить майже 392 МВт.

Електростанція, розташована в пустелі Мохаве в Каліфорнії, поставляє електрику споживачам з лютого 2014 року, і весь цей час працівники РТЕС не можуть наблизитися до вирішення проблеми із загибеллю птахів, які згорають над станцією.

Події пов’язані з самою структурою і розташуванням «Айванпи». На відміну від типових сонячних ферм, в яких широко використовуються фотоелектричні панелі, майданчик в Каліфорнії побудований на зовсім інших принципах. Щоб зловити сонячне світло, завод використовує гігантські дзеркала загальною площею в 12,9 квадратних кілометрів, які фокусують промені концентрованого сонячного світла в котлах на вершинах трьох веж-ресиверів висотою 40 поверхів. Виробляється пар, який використовується для живлення турбін всередині веж, а потім генерується енергія.

Проблема в тому, що яскраве віддзеркалене світло навколо веж робить їх ідеальним місцем для комах, а це не може не привертати увагу птахів. Коли птахи потрапляють в промені концентрованого світла, вони згорають за лічені секунди – залишаючи по собі лише хмаринки диму в небі.

Ситуація ускладнюється тим, що станція розташована уздовж Тихоокеанського прольоту – популярного міграційного маршруту для багатьох видів птахів, включаючи охоронювані види.

За оцінками федеральних біологів, щорічно над сонячною електростанцією гине понад 6000 птахів. І, хоча офіційні особи на підприємстві кажуть, що намагаються знайти вирішення цієї проблеми, мало що змінилося з моменту його запуску в 2014 році.

Ця проблема доводить, що навіть сонячні електростанції, які створені на благо навколишнього середовища, можуть як і раніше надавати непередбачений і негативний вплив на місцеві екосистеми.

Варто відзначити, що з такою проблемою загибелі птахів стикаються не на всіх сонячних електростанціях, а лише там, де використовують саме принципи геліотермальної енергетики, де технології засновані на використанні не світлової сили сонячного світла, а його температури.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ