Підтримати нас

На вулиці Херсона вийдуть нові поліцейські

19 листопада 2015 10:01
232
Поширити:

Із 7 листопада 2015 року міліція як державний орган офіційно припинила своє існування. Створюється нова структура – поліція. У Херсоні набір до нової патрульної служби розпочався 15 вересня, і лише за перші години заявки подали 280 осіб, а за перший день – 630. Усього ж стати патрульними поліцейськими у Херсоні забажали 3532 людини, із них 35% – жінки.

Вибирали найкращих

Усі кандидати до поліції проходили тестування, медичний огляд, складали психологічні тести, проходили спеціальну перевірку МВС, їх оглядали психіатри. І ось минулого тижня з 9 по 12 листопада відбувся останній етап відбору – атестаційна комісія, до якої увійшли психологи, співробітники нової патрульної поліції з інших міст України, педагоги міліцейських вузів та 40 представників громадських організацій.

А Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я і редакція газети “Вгору” проявили особливу активність – у різних комісіях нас було семеро! Дуже хотілося побачити, хто ці люди, які незабаром будуть охороняти порядок у нашому місті, хотілося вибрати – найкращих.

Отже – хто вони?

Більшість – чоловіки: селяни, бізнесмени, працівники колоній, демобілізовані віськовослужбовці, моряки, спортсмени, юристи, студенти, прокурори, вчителі та колишні співробітники міліції. Серед жінок, окрім студенток і юристок, траплялися домогосподарки, які досі працювали тільки... мамами, а тепер діти підросли і вони хочуть змінювати країну на краще.

Усіх громадських активістів порадувало те, що члени комісії поступок не робили нікому Це дає надію, що вибрали справді кращих.

“Мене порадувало, як багато серед претендентів людей, які на питання про мотивацію відповідали: “Хочу змінювати країну на краще, щоб люди перестали боятися міліції”, – поділилася президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Алла Тютюнник. – Правда, один член комісії, викладач з Одеського університету внутрішніх справ, врешті-решт сказав, що не вірить у таку їхню мотивацію. А я – вірю! Бо й ми самі прийшли попрацювати в комісію з такою ж мотивацією”.

“А в нашій групі майже всі претенденти говорили про високу зарплатню й престижність роботи”, – поділилася керівник Координаційного Центру допомоги армії і вимушеним переселенцям та громадської організації “Правовий простір” Наталія Бімбірайте. – І комісія не вважала це чимось недостойним, головне – щоб людина говорила щиро, бо основний критерій був: чесність, щирість. Засмутило інше – майже ніхто з претендентів не прочитав новий Закон про поліцію...”.

Ще один учасник атестаційної комісії, юрист громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я та Громадської організації “Правовий простір” Володимир Орловський зауважив, що далеко не всі кандидати могли чітко сформулювати власну мотивацію роботи в поліції. “У мене були деякі сумніви щодо об’єктивності подібної форми відбору. Бо це той випадок, коли неможливо чітко сформулювати якийсь конкретний стандарт. У кожного члена комісії був власний суб’єктивний погляд на кожного претендента. Але я радий, що під час дискусії усі члени комісії приходили до спільного рішення”, – розповів Володимир.

Керівниця громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Наталя Козаренко стривожена: “Майже ніхто із кандидатів нічого не знав про права людини і чому їх потрібно дотримуватися. Не знали навіть ті, хто має юридичну освіту. Окрім цього, майже ніхто не читав закон про поліцію. Тобто, не знає своїх майбутніх прав та обов’язків”.

“Психологи майже всіх чоловіків питали: “Ви прийшли з дружиною в кафе, а там підпила компанія курить, матюкається й чіпляється до вас – ваші дії?”. Неймовірно, але правильної відповіді не зміг дати жоден з 15 претендентів у моїй групі, дорослі чоловіки губилися й бурмотіли, що спробують “поговорити”, – розповіла Алла Тютюнник. – Іще вразило, що всі 15 чоловіків з групи не змогли назвати 3 свої негативні риси. Рідко, хто зміг назвати 1-2, але 3 – ніхто. І так щиро задумувалися... – Виходить, молоді чоловіки в Херсоні взагалі не знають про те, які вони...”.

Тим часом серед мотивацій траплялися доволі незвичні, наприклад: “розвивати, покращувати свій внутрішній світ”, “показати себе та змінити світогляд людей” “підвищувати духовний рівень себе та оточуючих”. На що психологи давали завдання, враженнями про які майбутні поліцейські й досі діляться в соціальних мережах: “Меня спрашивали, что буду делать, если в меня плюнул правонарушитель.” – “А на меня алкаш кричал.” – “А у меня бомж блевал и надо было делать искусственное дыхание”...

Хтось ледь не зламав собі пальці він хвилювання, хтось починав розповідати про свою любов до собак. Були й такі, хто запевняв, що ніколи не відчуває стресів. А ті, хто відчуває, знімають їх тільки спортом, читанням книжок і гарячим душем. І ніхто з них ніколи, ніколи не знімав стрес алкоголем!

Була й перевірка на толерантність. Психолог: “Уявіть, що ваш напарник гей і говорить вам компліменти” – “Я розпусти не допущу!”. Але більшість чоловіків губилися й не могли нічого сказати...

Були й такі, хто не вважає поганим прийняти якусь подяку від людей за виконану роботу. Наприклад, пару булочок чи кілька гривень на каву...

На співбесіду прийшли і декілька колишніх співробітників колишньої міліції. Усі сказали, що не хотіли працювати на стару корумповану систему. Когось змушували, хтось звільнявся за кілька років. Але, за їх словами, вони готові почати все з чистого аркуша і служити вірою та правдою українському народу.

Вдалий експеримент

Станом на 15 вересня з патрульної поліції Києва звільнили, або самі звільнилися 25 осіб. Хтось хамив людям. Ще декілька хлопців звільнили, бо заснули в машині. Хтось просто не витримав щоденних навантажень. Скільки таких буде в Херсоні – поки невідомо.

Вперше за всю історію України правоохоронцем можна стати без доларів у конвертах, могоричів чи “волохатої руки”. Усе залежить від самої людини та її бажання працювати.

До фінального інтерв’ю дійшло усього 836 претендентів. З них відібрали 330 чоловік. І саме вони протягом 10 тижнів проходитимуть навчання. Тому можна сміливо припустити, що вже на початку 2016 року на вулиці Херсона вийдуть нові поліцейські.

За словами очільниці Національної поліції України Хатії Деканоїдзе, у Києві рівень довіри до нової патрульної поліції зріс з 1 до 85%. І коли дивишся на тих хлопців та дівчат у новій формі, із палаючими очима та щирим бажанням зламати стару систему – віриш, що все у нас вийде.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ