Підтримати нас

На півдні України можна вирощувати екзотичні культури, – Іван Мринський

Vgoru
Автор статті
19 серпня 2023 12:39
801
Поширити:

Південь України – родючий край. Це овочі, ягоди та фрукти. Також ми можемо вирощувати багато інших, навіть екзотичних культур на Херсонщині й на півдні нашої країни. 

Про це повідомив під час прямого ефіру Медіаплатформи “Вгору” доцент кафедри ботаніки та захисту рослин Херсонського державного аграрно-економічного університету Іван Мринський.

“Чого тільки вартують наші херсонські дуже смачні кавуни”, – додав він.

 Зокрема, частіше з'являються екзотичні культури, які ми звикли бачити в супермаркетах. Такі, як хурма або зізифус, або гранат. Дуже багато цікавих рослин, які можуть рости на території нашої області.

“За хурму можу підтвердити. У мене на дачі у батьків росла хурма. І кожного року знімали врожаї по 70 кілограмів з одного дерева”, – поділився Іван Мринський.

За його словами, догляд за цією культурою мінімальний та вона не хворіє. Але є нюанс, при зборі хурми треба обережно зрізати кожен плід.

“До речі, це цікава особливість, її можна збирати тоді, коли вже фактично незавантажені працівники господарства. Ми зазвичай дома це робимо в середині листопада. І вона навіть може витримати невеликі морози”.

Крім того, вчений розповів про багаторічну культуру кизил. 

“Вона цвіте дуже рано, але для Херсонщини це нормально, бо зараз клімат дозволяє. А плоди в неї цілющі за своїми властивостями”, – додав доцент кафедри ботаніки та захисту рослин.

Також він зазначив, що хурма та кизил – це ті культури, які родять щорічно та у них майже відсутні проблеми зі шкідниками.

“Я можу стверджувати, що при вирощуванні таких культур ви можете отримати, фактично, екологічно чисту продукцію. Тобто без застосування пестицидів. Об'єм проблемних моментів по шкідниках мінімальний. З проблемою хвороб також не стикався. Тому це дійсно дуже цікаві культури”, – розповів Іван Миколайович.

Крім того, він поділився, що навіть були такі наміри на території нашого краю висаджувати оливки та фісташки. Тому насправді багато цікавих питань, які можна вирішувати та підіймати. І отримати дуже гарний результат

“Я сподіваюся, що Херсонщина, крім традиційних культур, які в нас вирощуються, це і смачні яблука, і смачний неперевершений виноград. Також буде славитись іншими культурами, які будуть давати не тільки насолоду для споживача, але і багато корисних властивостей”, – підсумував Мринський.

Журналісти Медіаплатформи “Вгору” говорили з Дмитром Юнусовим про стан сільського господарства деокупованої Херсонщини. Всі землі максимально, відсотків на 95, були заміновані. Ми побачили зруйновані сільгосппідприємства, згорілу техніку, знищені склади та виробничі приміщення. Потім дізналися, що було багато вкрадено сільгосптехніки та сільгосппродукції з підприємств. 

Нагадуємо, на Херсонщині в шести громадах області організували роботу щодо виплати грошової компенсації людям, врожай яких постраждав в результаті теракту росіян на Каховській ГЕС.

Перший урожай кавунів (дві тонни) у Нововоронцовській громаді від початку повномасштабної війни відправили до Черкаської області. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ