Підтримати нас

На Херсонщині плодові дерева вражає небезпечна хвороба. Як із нею боротися?

Vgoru
Автор статті
30 травня 2023 16:03
2,030
Поширити:

Хвороба дерев, що називається моніліальний опік кісточкових культур, може вражати 30% плодів. Якщо з нею не правильно або не своєчасно боротися, можна втратити більшу частину врожаю.

Про хворобу і про те, як із нею боротися, розповів 29 травня в прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору” доцент кафедри ботаніки та захисту рослин Херсонського державного аграрно-економічного університету Іван Мринський.

Що спричинило поширення хвороби?

Весна цього року характеризувалася значною кількістю опадів, і це сприяло розвитку багатьох хвороб. Наприклад, такої специфічної хвороби, як моніліальний опік кісточкових культур. Для її розвитку потрібна волога: опади або туман. У період цвітіння розлітаються спори, і гриб проникає в саму гілочку через квітку. Цей міцелій у процесі проростання всередині гілочки впливає на ураження судинної системи, і можна спостерігати, як дерево починає засихати.

Так, складається враження, що дерево підпало під вплив високої температури від пожежі. Тому хвороба отримала назву “Моніліальний опік плодових культур”. 

Ця хвороба має різні прояви. Зараз це прояв весняної хвороби, а далі її можна побачити у вигляді плодової гнилі. Це, фактично, її наступний етап розвитку. 

Вишні, черешні, сливи, алича, терен, які родять, також можуть вражатися хворобою. І тоді плоди псуються та залишаються на дереві, згниваючи. 

Оці зіпсовані плоди навесні є, першою чергою, джерелами розповсюдження інфекції. 

Моніліальний опік кісточкових культур

Які дерева вражає моніліальний опік?

Найбільше моніліальний опік кісточкових культур проявляється на вишні, черешні, сливі, аличі й абрикосі. Прояв форми плодової гнилі ми ще спостерігаємо й на зерняткових культурах, наприклад, на яблуні та груші. 

На яблунях і грушах розвитку й розповсюдженню цієї хвороби сприяють специфічний шкідник — жук-казарка. Він живе в співпраці з цим грибом. Можна порекомендувати для зменшення розповсюдження хвороби боротися із жуком-казакрою. Бо подекуди втрати можуть складати 10-30% врожаю, і навіть більшу частину плодів. 

Як із цим боротися?

Потрібно секатором, якщо це дерево молоде або саджанець невеликий за розмірами, просто обрізати уражену гілочку. Потрібно захопити додатково 5-10 см живої деревини. Таким чином треба позбутися першої частини уражених тканин. 

Другий етап — це застосування хімічних препаратів. Є доступний препарат Хорус, яким можна обприскувати дерева. Коли вони починають родити, треба  проконтролювати, щоби не було зараження. Уражені плоди потрібно зібрати та утилізувати. Палити їх не треба. Іван Мринський рекомендує закопати ці плоди в землю — вони там перегниють. 

Уражені плоди добре видно восени, коли дерево скинуло листя. Потрібно уважно оглянути саджанці й молоді дерева і видалити підсушені плоди.

Щоби отримати хороший врожай, потрібно своєчасно проводити заходи із захисту. Подекуди навіть превентивно. 

Є також культури, які не хворіють на цю хворобу. Наприклад, інжир, хурма гібридна або зизифус. Можна висаджувати такі культури, бо вони цією хворобою не заражаються. 

Ми вже писали, що на Херсонщині є проблема в розповсюдженні небезпечних грибкових захворювань. Їх поширенню сприяла тепла цьогорічна зима та надмірна вологість зараз. Екологи пропонують людям для боротьби із цими паразитами обрізати на деревах засохлі або уражені грибком гілки дерев, а також обробляти дерева спеціальними препаратами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ