Підтримати нас

На Дністрі випробують гідроелектростанцію, яку створив переселенець

Автор статті
02 грудня 2018 16:33
903
Поширити:

На Дністрі з'явиться незвичайна гідроелектростанція. Для її роботи не потрібно перекривати течію річки.

Цю технологію запатентував підприємець із Луганська Дмитро Акішин, який переїхав у Могилів-Подільський, що на Вінниччині. Саме там і спорудять експериментальний зразок цієї станції, передає сайт "Gazeta.ua".

"В основі установки – колесо, що опускається під воду. Саме тому для запуску станції не потрібно буде змінювати русло річки чи робити греблю. Колесо занурять, а оскільки Дністер – річка швидкоплинна, сама течія його обертатиме", - пояснив Дмитро Акішин.

Ідею такої ГЕС його наштовхнув телевізійний сюжет з Америки.

"У телевізійних новинах повідомляли, що американські інженери шукають можливість отримувати електричну енергію з підводних річок, – поділився Дмитро Акішин. – Наголошувалося, що в них є багато підводних річок. Більшість – з потужною течією. Така сила витрачається марно! Тоді ж дізнався, що над розробкою ідеї створення ГЕС для таких водойм американці почали працювати ще із середини 70-х років минулого століття.

Підприємець розробляв цю новинку зі своїми інженерами ще у Луганську. Тоді винахід запатентували, але втілити задумане вдалося тільки тепер.

Експериментальний зразок ГЕС випробують на Дністрі в Могилеві-Подільському, а вироблену енергію постачатимуть у міську мережу.

Також підприємець розповів, що частину енергії планують використовувати для освітлення набережної, де обладнали зону відпочинку. І за це підприємство не братиме грошей з бюджету прикордонного міста.

"Нам важливо переконатися, що наше дітище працює. Якщо так, тоді думатимемо про потужнішу станцію", – розповів Дмитро Акішин.

Дмитро Акішин став одним з небагатьох, кому вдалося врятувати від окупантів власне підприємство і відновити його роботу на новому місці проживання – Могилів-Подільському.

У Луганську підприємець займався чавунно-ливарним виробництвом і мав два цехи. Та коли почалися бойові дії, він був змушений переїхати з дружиною та трьома дітьми до Києва. Зі слів Дмитра Акішина, сепаратисти внесли його завод у "чорний" список, та попри це він все ж ризикнув вивезти один цех зі Станиці Луганської.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ