Підтримати нас

"Ми на власні очі бачили обстріли українських позицій із забороненої зброї" - Віктор Муженко

25 серпня 2016 13:00
689
Поширити:

Днями з легкої руки волонтерів у пресі з'явилися повідомлення про те, що начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗС України генерал армії Віктор Муженко потрапив під обстріл під час поїздки на передову в зоні АТО.

Про те, що Віктор Муженко робив на Донбасі,  з якими загрозами зіткнувся і до яких висновків дійшов, сам НГШ розповів кореспонденту Укрінформу відразу після завершення відрядження.

-Вікторе Миколайовичу, що було головною метою вашої поїздки у війська в зоні АТО?

-Це одна із робочих поїздок, під час якої ми мали з'ясувати питання безпосередньо вже у військових частинах, щодо стану справ, обстановки, морально-психологічного стану особового складу, розібратися в ситуації, яка складається в цілому в зоні АТО, і безпосередньо на кожній з ділянок. Ми подивилися, де є проблеми, для того, щоб провести аналіз та прийняти відповідні рішення  щодо усунення недоліків, які мали місце.

Друге - це те, що стосується виконання завдань нашими підрозділами, військовими частинами і військовослужбовцями щодо утримання лінії розмежування. Одне із питань - це виконання Мінських домовленостей. Тут ми мали можливість на власні очі побачити та на власні вуха почути, що дійсно, Мінські домовленості порушуються противником, що ведеться вогонь по наших позиціях не лише із стрілецької зброї, але і з використанням важкого озброєння, в тому числі і з того, яке прямо заборонене Мінськими домовленостями, з того, яке мало б бути відведено і знаходитися у визначених місцях зберігання.

Ми мали випадки, і спостерігали обстріли і артилерією, і танками позицій наших військ, які теж спричинили, на жаль, втрати  серед особового складу.

-Щодо обстрілів.  Відразу декілька медіа розповсюдили інформацію про те, що під час цієї поїздки ви потрапили під обстріл з боку противника. Наскільки це відповідає дійсності?

-Я не можу сказати, що я особисто піддавався якімось обстрілам. Таких обстрілів, за яких ми, так би мовити, переповзали або шукали укриття, не було. Але дійсно, поряд відбувалися обстріли наших підрозділів, які виконують відповідні завдання на лінії розмежування. Ще раз скажу, ми мали можливість на власні вуха і на власні очі пересвідчитись, що дійсно є факти порушення Мінських домовленостей, і яким чином Мінських домовленостей дотримуються підрозділи Збройних Сил України, які ведуть вогонь тільки у відповідь.

-Серед командирів підрозділів, які перебувають в зоні АТО, є певна занепокоєність нестачею офіцерів молодшої та середньої ланки. Яким чином Генеральний штаб вирішує таку проблему? Можливо, існують курси прискореної підготовки таких офіцерів, або інші ідеї?

-Дійсно, одна із проблем, які на сьогодні існують - некомплект офіцерів молодшої ланки, у першу чергу, на посадах командирів взводів. Це питання вирішується, щоправда, не так швидко, як нам би хотілося. Ми вже розпочали цілий ряд короткострокових курсів, де відбираємо військовослужбовців, які за своїми морально-діловими якостями при наявності необхідної освіти, - а необхідна для цього саме вища освіта, - щоб вони мали можливість пройти цей короткостроковий курс і бути атестованими на отримання першого офіцерського звання «молодший лейтенант». Крім того, для офіцерів, які є фахівцями з питань забезпечення, наприклад, або інших спеціалістів, інженерного або технічного персоналу,  ще буде курс, де вони протягом одного місяця отримають саме фахову підготовку по своїй спеціальності.

Тобто, три місяці буде йти загальновійськова підготовка, і це є обов'язковою умовою. Досвід ведення протягом двох років бойових дій показав, що кожен офіцер повинен володіти тактикою ведення бою, мати первинні навички в володінні зброєю, боєприпасами, і в управлінні особовим складом.

-Чи можливим є використання для цієї мети офіцерів запасу, яких в Україні достатньо?

-Ми вже використовуємо офіцерів запасу. В ході 4-ї хвилі мобілізації було декілька десятків тисяч військовослужбовців саме такої категорії. Частина з них вже звільнилися. Частина - уклали контракти. Ми зараз продовжуємо заключати такі контракти. І коли мова йде про контрактну службу, ми говоримо не лише про солдатів та сержантів, а й про офіцерів. Із загальної кількості контрактників - у цьому році їх вже 45 тисяч ми підібрали, десь кожен сьомий є офіцером.

Обов'язковою умовою для такого призову офіцера є відправка його на перекваліфікаційні курси, щоб він поновив свої навички, набув навичок, особливо тих, які йому потрібні підчас безпосереднього виконання службових обов'язків.

-Контрактники, як можна зрозуміти, позитивно сприйняли збільшення грошового утримання. Але багатьох з них хвилює питання - чи будуть збережені надбавки за участь в АТО та службу у бойових підрозділах на лінії розмежування…

-Дійсно, ми маємо позитивний ефект від підвищення грошового забезпечення. Одним із шляхів вдосконалення фінансової мотивації було введення для сержантів надбавок у розмірі від 800 до 1200 гривень, в залежності від вислуги та посад. В ході спілкування з особовим складом ми отримали позитивні відгуки щодо цього рішення.

Щодо надбавок за службу у бойових підрозділах на лінії - вони дійсно існують. Це 1300 гривень для всіх військовослужбовців, які знаходяться в зоні антитерористичної операції і виконують завдання, і 4200, з кратністю в три, - це отримують ті військовослужбовці, які виконують завдання безпосередньо на передовій, на так званій «нульовій лінії», або на лінії розмежування. 

Ми на сьогоднішній день передбачаємо проведення реструктуризації грошового забезпечення. Тому що люди повинні бути мотивовані, і не лише морально, але й матеріально. В ході такої реструктуризації ми повинні визначити відповідні коефіцієнти та тарифні розряди,  не лише для різних категорій військовослужбовців, але й для фахівців різного класу. Солдат підрозділів забезпечення, із баз зберігання техніки не може оцінюватися однаково з військовослужбовцем  бойового підрозділу, який безпосередньо виконує бойові завдання і ризикує власним життям і здоров'ям. 

Такий варіант передбачається, і ми плануємо до кінця року вийти з такими пропозиціями, щоб наступного року вже ввести відповідні надбавки, щоб була відповідність принципу соціальної справедливості.

-Ви особисто вручили нагороди військовослужбовцям на «нульовці». Кого саме ви нагороджували і за що?

-Ми нагородили далеко не всіх, хто дійсно гідний цього. Враження виключно позитивні. Особовий склад мотивований,  він впевнений у собі, він показує професійні знання і професійні навички, високий патріотизм. Люди знають, за що воюють - за свою землю, за право своє, за своїх дітей. Вони виборюють своє життя, своє майбутнє, таке, як вони його бачать, таке, про яке вони мріють. Це вражає. Це вселяє не лише надію,  а впевненість у тому, що наші військовослужбовці спроможні виконати будь-які завдання, які перед ними можуть стояти.  Саме ці люди, відважні, віддані, з досвідом участі в бойових діях, і є наш найпотужніший та найефективніший резерв.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів