Підтримати нас

Мешканцям знищених обстрілами маленьких сіл Херсонщини пропонують оселитися в інших населених пунктах

Автор статті
02 жовтня 2023 11:45
1,860
Поширити:

На правобережжі Херсонщини росіяни обстрілами повністю або частково зруйнували вже понад 20 тисяч будинків. Там, де дозволяє безпекова ситуація, житло намагаються відновити. Але деякі населені пункти все ж таки можуть зникнути з карти області.

Про це йшлося під час пресконференції начальника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна 29 вересня.

Як відбувається відновлення, і чому влада не бачить сенсу відбудовувати деякі села – у матеріалі Медіаплатформи “Вгору”.

Статистика щодо темпів відновлення житла – як гойдалка. 

За словами Олександра Прокудіна, у середньому щомісяця відбудовують десь півтора-три відсотки розбитих домівок. Але щільність та кількість обстрілів із боку росіян кожного дня збільшує кількість пошкоджених будівель. І деякі доводиться відновлювати неодноразово. Так, наприклад, обстрілами в середу, 27 вересня, було пошкоджено 108 раніше вже відремонтованих об'єктів житлового фонду.

Загалом, станом на 29 вересня, з понад 20 тисяч пошкодженого житла відновлено близько 1800.

Дуже добре себе зарекомендувала програма «Пліч-о-пліч», – зазначає Олександр Прокудін, – Це програма, де нам допомагають 15 регіонів, виділяють хто скільки може коштів і своїх фахівців, яких у нас немає. Хто перерахував близько 20 мільйонів гривень, хтось 10, хтось 5, адже бюджети “не гумові”. Тому ми намагаємося домовитися, щоб ще частину державних коштів з інших програм перерахували на “Пліч-о-пліч”. Наразі роботи ведуться у 26 населених пунктах. Близько 600 будинків уже зроблено, у 400 ще працюють. До цієї програми також додалося ще 76 населених пунктів. Зараз там проводяться обстеження. Плануємо, що до кінця року зможемо відновити за цією програмою дві тисячі об’єктів.

Як ми вже писали, у громадах, які додалися до програми “Пліч-о-пліч”, тобто мова про додаткових 76 населених пунктів, на початок вересня фахівці склали вже 1021 акт обстеження, 64 дефектних актів та 16 технічних звітів. До реєстру пошкодженого та знищеного майна внесено у відомості щодо 8793 об'єктів. 

За словами очільника ХОВА, оформлення необхідної документації має закінчитися вже за місяць.

Крім того, приблизно 715 власників уже отримали кошти за програмою єВідновлення, загалом – 84 мільйони гривень. Вони самостійно, через єВідновлення в Дії обирають собі підрядника й укладають договір на відбудову своєї оселі.

Соціальні об'єкти відбудовуються окремо, за державною й обласною програмами. Також допомагають різні благодійні фонди й волонтери.

На питання, за яким принципом вибираються об'єкти, чи є якась черга, Олександр Прокудін відповів, що загальної черги немає. У кожній програмі – своя. 

Якщо це програма “Пліч-о-пліч”, ми визначаємо села, а вони надають нам пропозиції, – пояснює начальник ХОВА. – Ми також вирішуємо, які першою чергою відбудовувати соціальні об’єкти. Якщо, наприклад, в одній громаді вціліла школа, а в іншої – жодної немає, то ми робимо проєкт і будуємо школу саме в тій громаді, де всі заклади знищено. Так саме з лікарнями. Якщо це програма єВідновлення – то черга встановлюється автоматично. Першими отримують кошти ті, хто першим подав заявку й пройшов верифікацію. А якщо це благодійники, то саме вони вирішують, кому допомогти в першу чергу, яким чином. Деякі, наприклад, завозять будматеріали й допомагають ремонтувати, хтось виділяє кошти, або пропонують інше житло. 

Також Олександр Прокудін підтвердив, що відновлювати зруйновані невеликі населені пункти, де до повномасштабного вторгнення проживало близько 100 осіб і менше – не планується.

Таких проблемних населених пунктів дуже багато. Зокрема це Андріївка та Сухий Ставок у Калинівській громаді, Білогірка в Великоолександрівській громаді, Потьомкине в Високопільській громаді.

А яка цінність цих сіл? – пояснює свою позицію Олександр Прокудін. – Там молоді немає, дітей немає, лише пенсіонери. Тобто, або ми їх будемо відновлювати й чекати, поки ці села і так вимруть. Або зараз забезпечимо людей нормальним житлом та умовами, але в інших населених пунктах. Ось я позавчора був у Барвінку (Чорнобаївська громада, до повномасштабного вторгнення в селі жило 127 людей). Там зараз 10 родин. Я кажу – давайте ми для вас побудуємо новий квартал у сусідній Киселівці, красивий, з ліхтарями. Це для нас буде дешевше, ніж зробити до вашого села 10 км дороги. “Ні, ми хочемо тут” – кажуть деякі. А інші, навпаки, погоджуються. Тому, мені здається, треба просто прийняти рішення й зробити так. Тобто деякі села переселяти до більших населених пунктів. І це буде правильно. Адже витрачати для кількох родин величезні ресурси для відновлення: сполучення – доріг і пасажироперевезення; електропостачання; газопостачання; водопостачання; поновлювати будинки; забезпечити інфраструктуру; роботу пошти, магазинів… Це необґрунтоване витрачання коштів платників податків, колосальних коштів.

Що стосується подальшої долі вищезазначених проблемних сіл, то очільник обласної адміністрації вважає за доцільне використовувати руїни будинків для виготовлення будівельних матеріалів. Адже будувати доведеться ще дуже багато.

Раніше ми писали, де вже працює програма «Пліч-о-пліч» і які саме регіони допомагають громадам

Читайте також: У Новопетрівці будівельники з Черкащини відновили 31 будинок 

А будівельники з Кіровоградщини в межах проєкту “Пліч-о-пліч” відновили 48 будинків у селі Мала Олександрівка Бериславського району. Фахівці працюють ще над вісьма оселями.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ