Підтримати нас

Медик чи землероб: на кого вчитися

10 липня 2019 03:00
756
Поширити:

Липень - один з найвідповідальніших місяців для випускників, адже вони мають обрати майбутню професію, на яку планують вчитися.

Безумовно, хтось вже з дитинства знає, ким хоче стати, а ось у решти випускників це питання викликає ряд сумнівів. Куди піти? В який ВУЗ? На яку спеціальність? Та чи зможуть знайти роботу після закінчення вишу?

За словами заступниці директора Херсонського обласного центру зайнятості Наталії Португальської,  найбільші потреби на ринку праці Херсонщини у сільськогосподарській сфері (агрономи, інженери, гідротехніки, робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, трактористи-машиністи, робітник фермерського господарства та ін.) та у сфері туризму (менеджери, гіди, екскурсоводи).

Ще один перспективний напрямок розвитку регіону нині -  це екоенергетика. Оскільки Херсонщина має необхідні кліматичні умови для будівництва вітрових та сонячних електростанції. Коли вони запрацюють, будуть необхідні спеціалісти в галузі відновлюваної енергетики.

«Велика проблема в області з кадрами в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) і селищах, особливо потрібні лікарі та вчителі. Мало хто хоче їхати працювати у село. І навіть місцева молодь, яка закінчила навчання за цими напрямками, не хоче повертатися» – відзначила Наталія.

Також, ні для кого не секрет, що світ комп’ютерних технологій рухається «гуліверівськими» кроками, тому потреба у спеціалістах сфери інформаційних технологій (ІТ) з кожним роком зростає, причому в усіх напрямках цієї спеціальності (програмісти, SEO- та SMM-спеціалісти та інші).

Також, згідно зі статистичними даними Херсонської обласної служби зайнятості, найбільше вакансій (39%) пропонується у сільському, лісовому та рибному господарстві; 12% - в оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, по 7% - на підприємствах переробної промисловості та  у сфері освіти,  по 6% - на підприємствах державного управління й оборони та у сфері охорони здоров’я.

Робітничі професії, які не популярні зараз серед молоді, такі як водій, слюсар, автомеханік, будівельник, швачка, електромонтери, токарі - мають великий попит на ринку праці. Через дефіцит кадрів роботодавці готові платити фахівцям цих галузей не менше, ніж, наприклад, економісту.

Якщо ж говорити про Україну в цілому, то дані Державної служби зайнятості майже не відрізняються від Херсонських (якщо не брати до уваги необхідність в області працівників сільського господарства):

Якщо досі не знаєте, яку освіту хочете отримати, обов’язково вивчіть попит на ту чи іншу професію, яка вас цікавить. У такому випадку, закінчивши навчання, вам буде просто знайти роботу за фахом. Якщо ж ви зовсім не можете визначитися, то можна звернутися за консультацією до університету.

Довідково: консультації для абітурієнтів проводяться в приймальній комісії університету за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2. Представництва у Херсонській області: смт Чаплинка, смт Каланчак, м. Скадовськ, м. Гола пристань. Телефон приймальної комісії (0512) 59-30-01, 55-07-36, 099-541-92-22, 067-904-50-06 https://mku.edu.ua/

P.S. Матеріал створено в рамках партнерського проекту онлайн газети "Вгору" спільно з Міжнародним класичним університетом ім. Пилипа Орлика.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ