Підтримати нас

Максимальний підйом води за будь-яких катастрофічних наслідків не перевищить 4,5 метри — професор ХДУ Ігор Пилипенко

Vgoru
Автор статті
06 червня 2023 17:58
2,084
Поширити:

Максимальний підйом води за будь-яких катастрофічних наслідків не перевищить 4,5 метри. Це півтора поверху від стандартного рівня води в Дніпрі.

Про це повідомив доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко у прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

Професор говорить, що поки неможливо встановити, на яку реально глибину над рівнем моря зруйновано греблю. Коли це буде відомо, то можна встановити реальний профіт у прірви, через який скидається неконтрольовано вода. 

На запитання, чи можна буде пити воду зі свердловин, Ігор Пилипенко відповідає, що з цим не має виникнути труднощів:

“Я думаю, якщо свердловина стабільна і функціонує так, як потрібно, то великих проблем не буде. Буде проблема з індивідуальними джерелами води, з малими водоспоживачами. Завжди, коли є підтоплення, перше, що страждає — це водопостачання і водовідведення”.

Також Ігор Пилипенко вважає, що Запорізькій АЕС підрив Каховської гідроелектростанції не загрожує

“Технологічно вони зв'язані через ставок-охолоджувач. Він може фінкціонувати в автономному режимі. Але якщо рівень Каховського водосховища не буде меншим за рівень води у ставку-охолоджувачі і не взорвуть гідрозатвори, і не спустять воду зі ставка. Вода потрібна постійно. Реакції відбуваються в реакторі, який навіть не працює на вироблення електричної енергії, і його треба охолоджувати постійно”.

Нагадаємо, на цю годину відомо про 1 тисячу 335 будинків, які опинилися під водою на правобережжі. На лівому березі частково затоплені Піщане, Старозбур’ївка, Козачі Лагері, Кардашинка, Кринки, Гола Пристань та Олешки.

Повністю затоплені Корсунка та Дніпряни. 

Зараз триває евакуація з небезпечних населених пунктів. Станом на 18:00 евакуювали 1 тисячу 364 людини, з мікрорайону Корабел (Острів) — 1 тисячу 221 містянина.

На сайті “Вгору” вийшов репортаж, про те, як проходила евакуація в Херсоні. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ