Підтримати нас

Комишанам потрібні гумові чоботи, рукавички, лопати, дезінфектори та волонтери

Автор статті
13 червня 2023 07:54
1,884
Поширити:

Уся берегова смуга Комишанського старостинського округу Херсонської громади всіяна сміттям, трупами тварин  і масними плямами невідомого походження.

Берегова смуга старостату (селище міського типу Комишани, селища Зимівник (колишнє Куйбишеве), Благовіщенське та село Приозерне), яка потрапила в зону повені через теракт РФ на Каховській ГЕС, сягає понад 20 км.

Вода, хоч і поступово, вже відступає, але залишає після себе бруд, трупи, плісняву й небезпеку.

І в Приозерному, і в Зимівнику, і в Благовіщенському, в центрі старостату – усюди на березі плями від нафти чи щось схожого, – кажуть місцеві.   Там, де вода вже відійшла, усе навколо, включаючи стіни домівок,  теж забруднене. Дерева, кущі, що потрапили у воду, усі почорніли, “згоріли”. Повсюди мертві тварини, птахи, риба, навіть трупи людей, які прибило до берега. Ця вода  – дуже небезпечна. Хто намагався голіруч когось чи щось врятувати, вкрилися дрібними прищами, гнійничками.

Що вода небезпечна, підтверджує й староста Комишанського округу Катерина Рогова. Крім того, що висока вода принесла бруд до берегової смуги з верхів'я, вона ще й затопила місцеві вигрібні ями, адже в населених пунктах старостату немає центральної каналізації.

Я вже звернулася до Держпродспоживслужби та ДСНС (державна служба з надзвичайних ситуацій), – каже Катерина. – Просила перевірити, що це за нафтопродукти  і підібрати необхідні реагенти для знезараження. Щоби це можна було якось вимити, вичистити. Нам потрібні гумові чоботи, рукавички, тачки, дезінфектори й волонтери для очищення берега. Бо самотужки  не впораємося. Бо уся берегова смуга – просто суцільний смітник. Запах стоїть такий, що неможливо дихати.

Волонтери вже привозять до селян помпи викачувати воду. Але після того вцілілі будівлі ще треба вимити, продезінфікувати, просушити й при цьому не наразитися на особисту небезпеку.

Тому також потрібні засоби, якими можна максимально швидко висушити приміщення від вологи,  знезаразити та обробити від грибків.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ