Підтримати нас

Коли перемагає весна

17 березня 2016 12:00
729
Поширити:

Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати зиму та закликати весну.

У тиждень Масляної можна було їсти усе. Проте головними стравами вважались вареники та млинці. А у деяких регіонах України – холодець зі свиних ніжок.

По всій Україні був розповсюджений звичай “колодки” або “колодій”. Жінки наряджали поліно, яке потім спалювали. А на молодь одягали колодки. Зазвичай, “колодку” у вигляді качалки, поліна, хустки, стрічки, квітки чіпляли хлопцям і дівчатам як покарання за те, що вони досі не взяли шлюб. Той, кому прив’язували “колодку”, мав відкупитися грішми або випивкою. А на Херсонщині колодку прив’язували до ноги матерям дорослих парубків і дівчат на знак того, що вони не одружили своїх дітей. Матері також мусили відкупитися.

Фото Олени Піменової.Вогонь не лише зігріває, а й очищує від поганих думок.

Херсонці із розмахом відсвяткували Масляну. Гуляння проходили по всьому місті – із частуваннями, піснями, навіть катаннями на квадроциклах. Багато хто захотів проганяти зиму в цюрупинському лісі. Там артисти нашого драмтеатру влаштували для них справжнє свято із піснями та веселими конкурсами. Навіть Діда Мороза у відпустку відправляли до грудня. І пригощали млинцями з начинками на будь-який смак. Протягом свята до встановленого опудала кожен міг прив’язати жмут сіна, і вкласти у нього усе погане, що сталося за рік. Усі негаразди поглинув вогонь. А значить, прийшла весна, а з нею і надія на краще.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів