Підтримати нас

Коли закінчиться транспортний колапс в Херсоні?

Автор статті
18 листопада 2018 13:10
1,223
Поширити:

Водії херсонських маршруток страйкують. Після призупинення судом рішення виконкому про новий тариф у 6 гривень автотранспорт в місті просто перестав їздити. А найбільш заповзятливі фірми встановили власний тариф - 8 гривень і навіть встигли надрукувати нові квитки. 

Ті, хто відмовляється платити таку суму або намагається встановити справедливість, ризикують нарватися на хамство і бути випханими з автобусу та шукати інший спосіб дістатися до пункту призначення. А що з цього приводу каже мер?

У п'ятницю, 16 листопада, міський голова Володимир Миколаєнко разом з перевізниками дав журналістам брифінг, на якому озвучив свою позицію.

Чому ж 8?

Володимир Васильович вважає, що все було добре, поки депутат Дмитро Ільченко не подав позов до суду на відповідне рішення виконкому, а суд в свою чергу зупинив виконання рішення до розгляду справи по суті.

Коли перевізникам було заборонено їздити за новими тарифами, вони замість того, щоб повернутися до старого (4 гривні), встановили тариф самостійно, посилаючись на п.1 ст.30 Закону України “Про ціни та ціноутворення”. До того ж саме в цей час фірми-перевізники раптом вирішили стати платниками податку на додану вартість, що складає 20% від прибутку.

Фото Катерини Пономаренко

Так прокоментував ситуацію директор ПрАТ «Ремпобуттехніка-Херсон» Валерій Сівак:

“Ми маємо законе право піти на роботу з виплатою податку на додану вартість. Чому 8? Тому що 20% від цієї суми йде в податки на додану вартість. Ось чого добився депутат Ільченко. Працювати по 4 гривні неможливо. Як тільки виконком прийняв рішення про 6 гривень, на другий день торговці запчастинами одразу підняли ціни в два рази. І вони їх уже не опустять. Як в цій ситуації нам працювати, незрозуміло. Ми не маємо іншого шляху”.

З Валерієм Сіваком не погодилися громадські активісти, що були присутні на брифінгу.Зокрема, вони  спростували твердження Валерія Сівака про подорожчання запчастин у два рази…

Коли закінчиться колапс?

На жаль, міський голова не зміг відповісти на це питання. Він вважає, що розбиратися повинна поліція та суд. Тож виконком направив апеляцію в Одеський апеляційний суд та заяву в поліцію, щоб з'ясувати, чи мають право перевізники встановлювати власний тариф.

“Як тільки вирішиться питання з судом, ми повернемося до того рішення виконкому, яке маємо”, - заявив градоначальник.

Також перевізники підготували заяву до суду про скасування запобіжного заходу стосовно рішення виконкому. Незважаючи на те, що Володимир Миколаєнко попросив присутніх на брифінгу перевізників вийти на лінії, сьогодні ми бачимо, що цього не сталося.

Про це пишуть мешканці міста в Фейсбуці.

Тож для херсонців новини поки що невтішні. Що робити? Чекати повернення в дію рішення виконкому про тариф 6 гривень? Чи треба звикати до нової вартості проїзду в 8 грн? Так чи так, але це не вирішить проблему перевезень. Бо й далі перевізники шантажуватимуть городян намаганням підвищити ціни, при цьому залишаючи якість обслуговування на печерному рівні. Однак є шлях, який може глобально вирішити проблему громадського транспорту. Наприклад, у Тернополі була схожа ситуація: перевізники час від часу страйкували, вимагаючи підвищення тарифів. І дострайкувалися. У цьому році в місті розпочалася масштабна транспортна реформа, згідно з якою, зокрема, заплановано замінити приватні маршрутки комунальними автобусами. Тамтешня міська влада вирішила відмовитися від маршруток приватних перевізників і створити свій комунальний автопарк — нові автобуси возитимуть тернополян і гостей міста уже наступного року.

Про це заявив міський голова Тернополя:

«На мою думку, єдиним правильним кроком у питанні транспорту міста є створення єдиної муніципальної транспортної компанії. Тому при першій можливості Тернопільська міська рада буде закупляти муніципальні автобуси, які покращать якість пасажирських перевезень у нашому місті», — цитує Сергія Надала сайт міськради.

Як повідомили у прес-службі Тернопільської міської ради, низькопідлоговий автобус фірми MAN нещодавно придбали в Угорщині. Він розрахований на 80-100 пасажирів і наразі здійснює рейси на одному із найбільш завантажених маршрутів у місті – №18. Зі слів директора КП «Тернопільелектротранс» Андрія Мастюха, автобус пройшов усі митні процедури та технічний огляд, після чого був допущений до перевезення пасажирів.

У міській раді заявили, що до кінця року придбають ще декілька десятків великих міських автобусів та створять єдину муніципальну транспортну компанію Тернополя.

Отже, не треба слухати Валерія Сівака. Бо приклад Тернополя вже надихнув на зміни мерії ще кількох українських міст. То чому б до них не приєднатися Херсону?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ