Підтримати нас

Коли в ЄС остаточно скасують переведення годинників

13 вересня 2018 13:45
673
Поширити:

З наступного року у Європейському Союзі можуть відмовитися від переведення годинників. З такою пропозицією виступили у Європейській комісії.

У відомстві наголосили, що сезонне переведення годинників буде скасоване у всьому Євросоюзі, проте країнам-членам надається вибір, за яким часом вони хочуть жити - зимовим чи літнім. Піти на такі міри вирішили після опитування жителів ЄС.

Що показало опитування

Улітку 2018 року в ЄС провели перше найбільше онлайн-опитування серед жителів об'єднання. У ньому взяли участь близько 4,5 млн людей, з яких 80% виступили за скасування переведення годинників на літній і зимовий час.

У свою чергу, Єврокомісія розробила план, який поступово буде скасовувати сезонне переведення. Щоб забезпечити плавний перехід, відомство дає державам-членам час до квітня наступного року. До цієї дати вони мають визначитися, зимовим чи літнім часом вони планують користуватися.

Передбачається, що сусідні країни ухвалять рішення скоординовано, аби забезпечити належне функціонування внутрішнього ринку та уникнути ситуації, з якої деякі держави-члени вирішать зберегти переведення годинників, а інші відмовляться від цієї практики.

Останній обов'язковий перехід на літній час у ЄС відбудеться в неділю, 31 березня 2019 року. Після цього держави-члени, які захочуть назавжди повернутися до зимового часу, зможуть це зробити в останню неділю жовтня 2019 року. Після цієї дати у Євросоюзі сезонні переведення годинників скасують.

Чи є доцільним переведення часу в Україні

Пропозицію Європейської комісії повинні погодити у Європарламенті та Раді ЄС.

Переведення годинників започаткували на початку 20 століття, коли завдяки цьому економили електроенергію. Зараз від цієї практики можна відмовитись, заявив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

У країнах Європейського Союзу відсутня енергетична криза, і вони сконцетрувалися на зручності життя властних громадян, додав Кушнірук.

“До 60-х років у Радянському Союзі це було дуже суттєвим показником витрат на електроенергію. Вся електроенергія виготовлялася на ТЕС на вугіллі”, - сказав Кушнірук.

На думку голови Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конєчєнкова, Україні теж варто відмовитись від сезонного переведення годинників. Економія навіть для вітчизняної економіки буде незначна, заявив Конєчєнков.

“Першочерговим є здоров'я людини. І перехід на літній та зимовий час (неодноразово було доведено) негативно впливає на стан здоров'я, особливо людей похилого віку”, - зазначив Конєчєнков.

В Україні зміна часу відбувається разом із усім ЄС і більшістю країн Європи двічі на рік: в останню неділю березня та останню неділю жовтня. Переведення годинників регламентується постановою Кабінету міністрів від 1996 року.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів