Підтримати нас

Коли камер автофіксації і штрафів - мало

Автор статті
23 грудня 2021 12:12
1,079
Поширити:

Тоді починаються пошуки, як цьому зарадити. І звертаються до європейського досвіду. А там є чимало привабливих способів.

Один із них дуже припав до вподоби народним обранцям у Верховній Раді. І там на засіданні  підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення схвалили законопроєкт 5798, який підготували 34  депутати. У чому його суть?  Закон, якщо його приймуть, дозволить фіксувати порушення правил дорожнього руху з будь-якого мобільного пристрою.  Тобто хтось припаркував  своє авто так, що воно не давало змоги швидкій допомозі під’їхати до потрібного місця. Інший хтось це сфотографував на смартфон і надіслав до поліції. Згодом після вручення постанови порушнику свідок отримає грошову винагороду, яка буде співмірною розміру сплаченого штрафу.

Одразу ж варто назвати порушення, які пропонують фіксувати нашим співгромадянам:

– рух на червоне світло світлофора;
– перетин подвійної смуги дорожньої розмітки;
– рух смугою громадського транспорту;
– рух  через переїзд залізниці на заборонений сигнал;
– перешкоджання проїзду спеціальної техніки, зокрема: пожежна машина, поліцейський автомобіль, машина швидкої допомоги.

У зв’язку з цим законопроєктом багато водіїв можуть перейнятися сумнівами та ваганнями: а чи етично «стукати» на інших колег? Адже нас ще з початкових класів учили, що це вкрай негарно. Та чи варто говорити про якусь етику, коли мова йде про запобігання злочину, що дуже ймовірно може трапитися. Та й у  Європі (скажімо, в Німеччині, Австрії) поширена така співпраця: свідок грубих порушень на автошляхах   повідомляє про це в поліцію,  а та відповідно й реагує. Так що все правильно, тільки лишилося уточнити одне: а що робити з суддями, прокурорами, депутатами, різними чиновниками та, звичайно ж, їхніми діточками, для яких правил дорожнього руху часто просто не існує?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ