Підтримати нас

Колекція вишиванок Херсонського обласного краєзнавчого музею

Автор статті
28 квітня 2020 15:00
845
Поширити:

Колекція музею зберігає фрагменти української вишивки кінця XIX – середини XX ст.

Сьогодні ця збірка налічує близько 50 одиниць. Це вишивки з Поділля, Півдня та Полтавщини. Незважаючи на свою невелику чисельність, колекція фрагментів української вишивки є надзвичайно цікавою, оскільки тут зібрані зразки малюнків та технік, які частково вийшли з ужитку ще наприкінці XIX ст.

Про це повідомляє Херсонський обласний краєзнавчий музей.

Найбільш цікавими фрагментами у збірці є ті, що зберегли традиції та символіку малюнків, які своїм корінням сягають у давнє минуле України. До таких належать 13 фрагментів вишивки, що походять з Подільської губернії. Ці зразки атрибутовані лише за регіоном, але вони досить подібні за змістом та стилем виконання, тому цілком можливо, що всі вони походять якщо не з одного села, то приблизно з одного району.

У вишивці переважають геометричні мотиви складних сполучень. Композиційну основу утворюють складні поєднання і чергування різноманітних фігур: простого ромба, ромба з подовженими сторонами, численних варіантів ромба з гачками. Часто зустрічаються гребінцеві фігури. Доповненням до ромбоподібних фігур виступають прямий і косий хрестики, ламана лінія, різноманітні трикутники.

Тут збереглася значна кількість геометричних мотивів, які своїм корінням сягають язичницьких часів і стосуються аграрної символіки. Це ромб з крапками, ромб з гачками.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ