Підтримати нас

Херсону дістанеться чеський «секонд хенд»

23 жовтня 2016 12:00
259
Поширити:

У середині вересня Херсон оголосив конкурс на закупівлю 12 тролейбусів. Торги відбувалися за допомогою системи “Prozorro”.

Три фірми запропонували місту свої послуги. Проте найнижчу ціну запросило ТОВ “Торговий Дім “ЛІТАН” з Дніпра. Вони готові продати Херсону “рогатики” по 1 млн 112 тисяч гривень за кожен.

З переможцем вже мали б укласти угоду і чекати на поповнення тролейбусного парку нашого обласного центру. Але…

У вівторок, 18 жовтня, відбулася нарада з цього питання. Ініціював її директор “Херсонелектротрансу”  Єгор Устинов. Серед запрошених – міський голова Володимир Миколаєнко, представник фірми-переможця Олег Сухов, тендерний комітет та депутати.

У чому ж проблема?

– Ми промоніторили закупки тролейбусів в інших містах України. На подібні машини ціна там була нижчою, тому у нас це викликало занепокоєння. З одного боку,  вважаємо, що дійсно треба поповнювати тролейбусний парк міста. Але з іншого  – ми хочемо економити бюджетні кошти – зазначив Єгор Устинов.

Різниця у цінах дійсно виявилася чималенькою. Наприклад, Запоріжжю кожен тролейбус продали на 100 тисяч дешевше, ніж Херсону.

Багато країн Європи купують одна в одної не нові тролейбуси. І нічого дивного в цьому немає...

– Подача тендерних пропозицій, як правило, відбувається в останні дні. Коли конкурс проводився на постачання тролейбусів для Запоріжжя, ми подавали свою пропозицію 19 серпня, і курс євро тоді становив 28,66 грн. Для Херсона ми подали свою пропозицію14 вересня, коли курс євро зріс вже до 29,66 грн. Також враховуємо можливості доставки тролейбусів, її вартість. Запоріжжя розташоване значно ближче до Дніпра, ніж Херсон, і доставка тролейбусів туди є дешевшою, – зазначив представник фірми-переможця Олег Сухов.

Що ж взагалі пропонують придбати Херсону? Техніку чеського виробництва Skoda 14Tr. Деякі машини досі бігають вулицями Чехії і возять пасажирів. Зрозуміло,  техніка не нова. Бо один новий тролейбус коштує зараз від 4,5 до 7 мільйонів гривень. Для Херсона це поки що розкіш.

За словами Олега Сухова, вік тролейбусів – 25 років (більшості херсонським 30 років – авт.). Проте його фірма не просто купує техніку за кордоном і привозить її замовнику. На заводі “рогатиків”  ремонтують, лікують від корозії, навіть можуть повністю замінити корпус.

– Багато країн Європи купують одна в одної не нові тролейбуси. І нічого дивного в цьому немає. Треба ще розуміти, що у Європі зовсім інший підхід до ремонту машин. Якщо певна деталь зламалась, то її не ремонтують, а викидають. І замінюють на абсолютно нову. До речі, усі запчастини до подібних тролейбусів уже випускають в Україні,  – пояснив представник фірми.

Ще одна особливість – ресори тролейбусів. Завдяки ним можна буде “підганяти”  висоту машини  під висоту наших бордюрів. Хоча як вгадати, адже усі вони в Херсоні різної висоти, а місцями взагалі відсутні.

Під час наради голова бюджетної комісії Андрій Дмитрієв знайшов у мережі результати аналогічного конкурсу в Івано-Франківську. Там перемогла фірма, що запропонувала тролейбуси усього по 600 тисяч гривень за одиницю.

– Ми також брали участь у тому аукціоні. І знаємо переможця. Це приватний підприємець, який перемагав у багатьох аукціонах. Проте так і не поставив жодного тролейбуса. Бо їх у нього просто немає. У Черкасах був великий скандал, коли підприємець взяв аванс, а техніку місто так і не побачило, – прокоментував Олег Сухов.

До речі, той самий підприємець хотів брати участь і в аукціоні для Херсона. Але він так і не спромігся надати  перелік техніки, яку хоч комусь поставив.

Зараз у Херсона є два виходи. Перший – анулювати результати торгів. Але тоді фірма-переможець зможе подати на нас у суд, бо немає жодної законної підстави для визнання торгів недійсними. Якщо ж ми все ж таки це зробимо, то купити інші тролейбуси зможемо лише наступного року.

Варіант№2 – Херсон підпише угоду із переможцем. Оскільки ціна остаточна і змінитися не може, то з постачальником укладуть додаткову угоду. На що саме? Постачальник запропонував у якості бонуса взути усі тролейбуси в нові шини та пофарбувати їх найдорожчою фарбою. Усього за нову техніку Херсон заплатить 13 мільйоныв 344 тисячі гривень.

Фінальну крапку у цьому питанні так і не поставили. Хоча присутні більше схилялися до думки, що тролейбуси “треба брати”. Якщо ж договір все ж укладуть, то вже до 15 грудня херсонців почнуть возити чеські тролейбуси. І на лінії щодня виходитимуть по 50 машин.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ