Підтримати нас

Херсонський окружний суд зайняв перше місце в рейтингу відкритості

06 квітня 2018 03:57
641
Поширити:

Три місяці експерти громадської організації «Платформа прав людини» вивчали, як суди в Україні інформують про свою діяльність та впроваджують електронне врядування. Таке дослідження в Україні проводилось вперше.

Фахівці аналізували, що саме суди оприлюднюють на своїх веб-сайтах. Адже це зручна, швидка та проста можливість громадянам отримати потрібну інформацію, якою володіють органи публічної влади, а також - одна з умов для запобігання корупції, припинення корупційних діянь.

Моніторинг проводився вибірково, загалом проаналізовано веб-сайти/веб-сторінки 90 судів.

Виявилось, що найкраще оприлюднюють загальну інформацію: адресу, контакти, списки суддів, відомості про електронні сервіси, реквізити для сплати судового збору або штрафів, зразки типових заяв, відомості щодо безкоштовної правової допомоги, та тому подібне.

Але майже немає інформації: про компетенції голови суду та його заступників і як записатись до них на прийом;  про збори суддів, порядок доступу до них та прийняті рішення; про те, як оскаржити неправомірні дії судді; немає інформації про закупівлю товарів, робіт, послуг за бюджетні кошти та багато іншого.

Тобто експерти не змогли поставити 100 балів жодному суду. У середньому суди виявились відкритими лише на 51,6%.

Цікаве, що результати першого дослідження не стали одразу оприлюднювати. Спочатку їх направили в суди, з рекомендаціями. А потім знов подивились - як відреагували представники системі, тобто чи врахували рекомендації  і покращили рівень відкритості, чи все так і залишилось, як було. 

І хоча виявилось, що деякі відомості розмістити на сайтах «фізично не можливе», тобто технічно обмежено розробником веб-порталу, тим не менш, майже всі суди покращили свої позиції.

А в результаті, лідерами в загальному рейтингу виявилися: Херсонський окружний адміністративний суд (84,14%), господарський суд Львівської області (82,33%) та господарський суд Одеської області (81,10%).

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитись на сайті ГО «Платформа прав людини», або на сторінці організації в Фейсбуці.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів