Підтримати нас

Херсонські продукти – до Європи

03 червня 2016 01:00
206
Поширити:

В області розпочався проект “Сприяння виходу українських МСП (малих сільськогосподарських підприємств) плодоовочевого сектора на світовий та внутрішній ринки і включення їх до ланцюгів доданої вартості” .

Презентували його в Херсоні 30 травня. Що він дасть нашим аграріям? Їм хочуть допомогти вийти на європейський ринок. І не просто вийти, а ще й стати повноцінними його учасниками.

– Я вже втретє на Херсонщині. Був у Каховці, зустрівся з місцевими аграріями. Я побачив, що там є не лише якісні продукти та технології. А й велика віра в себе та свої сили, – розповів Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні Й.В. Андреас фон Бекерат.

За його словами, у сільського господарства Херсонщини дуже великий потенціал. І його треба використовувати. Наприклад, зв’язати маленькі підприємства з ринком Європи. Бо він – ледь не найбільший у  світі. Аж 500 млн. споживачів!

Що ж для цього потрібно?

– Бізнесу потрібна інформація. Бо зараз існує дуже багато міфів щодо європейського ринку. Бізнес потрібно вирощувати. Ми маємо відпрацювати усі ланки від виробника до споживачів. Також дослідити ті ніші, які є перспективними, – розповіла заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.

Наприклад, немає сенсу продавати томатну пасту туди, де її не вживають. А люблять, наприклад, спаржу чи заморожені ягоди. За словами чиновниці, українські аграрії не мають зупинятись лише на Європі. Наприклад, велика діаспора українців є в Канаді, і там люблять вітчизняну продукцію. Зараз ідуть перемовини з Ізраїлем щодо співпраці.

Цей проект – просвітницький. І вже у вересні в Херсоні планують відкрити спеціальний офіс. Як він працюватиме? Аграрій зможе звернутися туди за консультацією. І там йому детально розкажуть, які документи потрібні на продукцію, на землю, на добрива, за якою технологією продукти мають сортуватися та пакуватися, куди він зможе її продати. Чи порадять перепрофілюватися, аби встигати за потребами ринку.

– Швеція щороку інвестує в українські реформи 20-25 мільйонів євро. На цей проект уряд Швеції виділив майже 3 мільйони євро. Уряд слідкуватиме, куди пішли гроші, бо це кошти наших платників податків. І вже за 4 роки ми зможемо побачити, чи став проект успішним, – пояснив Андреас фон Бекерат.

Директор Департаменту регіональних програм Міжнародного торгового центру Ашиш Шах пояснив, що немає одного рішення для виходу на усі ринки. Бо всі вони різні.

– Цей проект стоїть на трьох стовпах. Перший – побудувати конкурентоспроможне середовище. Другий – створити умови для розвитку бізнесу. І третій – приєднати середній та малий бізнес до міжнародного ринку.  Коли я летів над Херсонщиною, то побачив, скільки у вас родючих земель. Цей ресурс варто використовувати, – розповів пан Шах.

Але виробники мають зрозуміти, що за них ніхто нічого робити не буде. Лише допомагати порадами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ