Підтримати нас

Херсонська обласна інфекційна лікарня готова приймати хворих на коронавірус

05 березня 2020 15:00
479
Поширити:

Надзвичайна комісія з техногенної та екологічної безпеки в області, до функцій якої входить профілактика коронавірусу COVID-19, працює третій тиждень.

За цей час встигли зробити перші необхідні кроки, розказав Суспільному член комісії, головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я Юрій Ромаскевич:

"Перші кроки були – це обладнання двох карет "швидкої допомоги" спеціальним захисним обладнанням, визначено лікарню, яка буде приймати, боронь Боже, пацієнтів з коронавірусною інфекцією (це обласна інфекційна лікарня імені Горбачевського), підготовлено там 80 ліжкомісць, боронь Боже, про всяк випадок, створено першочерговий запас медикаментів і вже майже три тижні ми працюємо, в тому числі, і з населенням – комунікуємо, розповідаємо. Питання дезінфекції у громадському транспорті обговорювалося навіть на сьогоднішньому (4-го березня-ред.) засіданні. На минулому засіданні ми розробили відповідні рекомендації, зараз всі ці рекомендації у перевізників є. Але, на відміну від таких країн, як Китай, ми не маємо дуже серйозних важелів впливу на перевізників. Це питання і громадян, і контролю, і нашого моніторингу.

Що стосується профілактики в закладах освіти, культури, охорони здоров’я – вся ця інформація видана накладом 10 тисяч примірників і вона зараз по всіх закладах є. Засоби профілактики коронавірусу не дуже відрізняються від засобів профілактики будь-якої вірусної інфекції. Перший пункт (я на ньому завжди наполягав, враховуючи походження цього вірусу) – уникнення контакту з дикими тваринами. Друге – термічна обробка м’яса диких тварин. Третє – уникнення скупчення людей, уникнення контакту із хворими на гострі респіраторні захворювання. Наступний момент – це якомога частіше миття рук і обличчя із милом".

Юрій Ромаскевич додає, в області тестів на коронавірус немає, вони всі у центрі громадського здоров’я у Києві. В разі підозри хворого шпиталізують до обласної інфекційної лікарні, де беруть швидкий аналіз крові на грип. Якщо він не підтвердиться, зразки крові доправляють до київської лабораторії. За словами голови обласного Департаменту охорони здоров’я Віктора Короленка, тести на коронавірус в Україні є, їх наразі близько 900.

Головний лікар Херсонської обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський говорить, що у разі виявлення зараження коронавірусом, пацієнтів розміщатимуть в закритих боксах з окремим виходом:

"Тут шість боксів, там у нас десять, у іншому корпусі чотири - на першому поверсі, можна ще розмістити у підвалі. Загалом по області на випадок надзвичайної ситуації ми можемо відкрити 400 боксів".

Завідувач реанімаційного відділення Херсонської обласної інфекційної лікарні Михайло Набатов розказує, як лікарня працюватиме у разі масового зараження:

"Якщо йтиметься про масове надходження хворих, то це інший протокол. Лікарня перекривається повністю. Всі оці двері будуть відчинені. Спати будуть працівники у спеціальному ізоляторі. Додому не йтимуть. Якщо поодинокі випадки, то бокси і все".

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів