Підтримати нас

Ярина Чорногуз «[dasein: оборона присутності]»: хто отримав Шевченківську премію 2024

Вгору
Автор статті
09 березня 2024 15:35
245
Поширити:
Автор фото Олександр Корняков. Презентація збірки «[dasein: оборона присутності]» в Херсоні

Комітет оголосив лауреатів премії України імені Тараса Шевченка у п'ятьох номінаціях.

Щодо присудження цієї премії опублікували указ на сайті Офісу президента.

У номінації “Література” здобули перемогу Ярина Чорногуз за книгу поезій "[dasein: оборона присутності]" та Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка".

«Публіцистика та журналістика» – Євген Малолєтка, Мстислав Чернов і Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»).

"Музичне мистецтво" – Сусана Джамаладінова (Джамала) за альбом Qirim і композиторка Кармелла Цепколенко за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.

"Театральне мистецтво" – Іван Уривський, Тетяна Овсійчук і Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Національна премія України імені Тараса Шевченка заснована 1961 року. Вона є найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Кожного року може бути присуджено не більше семи Національних премій, а нагородити особу можна один раз за життя. 

  • 7 листопада 2023 року Ярина Чорногуз презентувала свою збірку «[dasein: оборона присутності]» про південь і схід України. До того ж як зазначила в коментарів “Вгору” співорганізаторка читань Діна Плетенчук, Ярина Чорногуз – військова, яка в той час виконувала обов’язки на Херсонському напрямку.  Вона писала про свою збірку: “У цій добірці промовлятиме моя пам’ять про Скадовськ і морське узбережжя Херсонщини, Сєвєродонецьк та Маріуполь, висоти над Новоайдаром, дорогу Бахмут‒Лисичанськ і села по той бік Сіверського Дінця, річки, яка стала українським Стіксом.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ