Підтримати нас

Григорієві Кривцю – 77!

Vgoru
Автор статті
19 лютого 2019 07:28
902
Поширити:

Видатний херсонський журналіст  Григорій Григорович Кривець 21 лютого відзначатиме 77-й день народження.  Зважаючи на його великий особистий внесок у розвиток херсонської журналістики, на  його авторитет серед людей, які пишуть і читають, – ця дата особистого життя журналіста набуває суспільної значущості.

Чесне професійне життя Григорія Кривця, його творча біографія слугують прикладом і орієнтиром для нашої журналістської молоді.  Григорій Григорович –  представник легендарного покоління українських журналістів, відданих своєму професійному вибору, яким довелося творити у надзвичайно складних суспільних умовах радянського тоталітаризму і значних обмежень свободи слова. Саме їм ми завдячуємо тим, що вони зберегли і донесли до нас цінності та секрети високої журналістики. А вона стає такою затребуваною на новому складному етапі української історії.

Представниками цього мужнього покоління, які зберегли цінності високої журналістики в нашому краї, можемо назвати також Віталія Запорожця, який нещодавно пішов від нас у вічність, Аллу Тютюнник, Людмилу Трибушну, Олександра Голобородька та інших талановитих херсонських журналістів. Висока оцінка читачів і професійного загалу в нас не завжди супроводжується інституціональним визнанням, нагородами з боку владних кіл і організацій, почесними званнями. Чесні журналісти, віддані своєму покликанню, не завжди користуються увагою з боку влади: і тому що  скромні, і тому, що їм ніколи брати участь у змаганнях сірості, їм треба час і сили  витрачати на творчість. Григорій  Кривець – саме така чесна, порядна, скромна людина, позбавлена кар’єризму, марнославства, жадібності, зарозумілості. Він не нажив багатства, не заробив пільг і хоча по-чесному мав би отримати звання заслуженого журналіста і міг би розраховувати на підтримку колег по спілці на голосуванні, утримався від претензій і змагань за почесне звання.

Григорій Григорович «перехрестив» Україну, з Заходу – на Схід, з Півночі – на Південь. Народився на Чернігівщині, навчався журналістиці у Львові, працював на Львівщині, у Луганську, нарешті – у Херсоні. Унікальний досвід  у ключових регіонах позначився на особистості Григорія Кривця, який  любить Україну, добре знає її різноманітність. Любов і відданість українській мові у Григорія Григоровича – органічна й укорінена,  не зорієнтована на політичну кон’юнктуру. Пам’ятаю, я розмовляв з ним українською ще в 70-ті роки, коли така мовна практика владою не заохочувалася.

Для творчої людини важливо, коли джерелом творчого натхнення стає особистий трудовий досвід. Так сталося в житті Григорія Григоровича, що він після закінчення Ніжинського медучилища 6 років працював завідувачем фельдшерсько-акушерського пункту у селах Жидачівського району на Львівщині. Цінність цього досвіду очевидна – пан доктор  на селі  Львівщини -  це авторитетна і важлива особа, затребувана в моменти життєвих випробувань і сімейного щастя. До пана доктора йдуть не тільки лікуватися, але й за порадою, підтримкою, сповідатися, а іноді й за щастям. Тут, у гущі сільського життя, Григорій Григорович осягнув його правду і відкрив для себе його секрети. Ті відкриття знадобилися пізніше, уже в період журналістської творчості. На вступних екзаменах на факультет журналістики Львівського університету Григорій Кривець, єдиний з набору, отримав тільки відмінні оцінки. Вчився успішно, у студентські роки почав писати вірші, прозу. Після першого курсу влітку працював у райгазеті на Львівщині. У студентські роки сталася подія, яка могла б стати поворотною в житті. Львівський товстий літературний журнал «Жовтень» взяв добірку віршів Кривця для публікації. На ті часи така публікація могла б назавжди визначити  долю Григорія Григоровича як поета. Та в цей момент місцеве управління КДБ якраз проводило чергову чистку редакції і профілактику так званого «українського буржуазного націоналізму». Жертвою цих заходів став набір останнього номера журналу, його розсипали, доля поета була загублена.

За розподілом випускник журналістського факультету Григорій Кривець отримав призначення в Луганськ, в україномовну «молодіжку» - «Молодогвардієць».   Саме тут відбулося становлення молодого журналіста.  Відпрацювавши три роки у Луганську за призначенням, Григорій Кривець у відпустці побував у Херсоні, де в місцевих газетах працювали два однокурсники. Херсон зачарував молодого журналіста, і Кривець покинув Луганськ, влаштувався на роботу власкором у херсонську обласну газету «Наддніпрянська правда». Саме тут, у «Наддніпрянці», Григорій Григорович завоював авторитет як «журналіст від Бога».  Звідси його висунули «на більшу роботу», головним редактором херсонської «молодіжки» - «Ленінського прапора». Там він працював у 1974-1982 рр. і зробив одну з найкращих молодіжних газет у Радянському Союзі, в якій виховав цілу генерацію молодих  журналістів.   Колективу редакції сподобався молодий, прогресивний, сучасний, талановитий редактор. У ті часи я також друкував у цій газеті свої матеріали і здружився з редактором та редакцією.

Наступний період творчої біографії Григорія Григоровича  - 20-літня робота в інформаційній агенції ТАРС-РАТАУ, яка під час новітніх суспільних трансформацій стала потім Укрінформом, потім ДІНАУ. Робота в інформаційній агенції – особлива, тут поціновуються лаконізм, інформативність, оперативність. Потрібно постійно аналізувати величезний потік місцевої інформації, творчо переробляти її й писати короткі, але надзвичайно виразні  і точні повідомлення. Григорій Григорович і на цій роботі став кращим, надійним, авторитетним працівником.

Я часто заходив у   корпункт на Ушакова, 47 до Григорія Григоровича, де постійно стрекотів телетайп, а розлога товстянка - дерево щастя на столі власкора -  задихалася в хмарі тютюнового диму. Та головне було в іншому – навколо Григорія Григоровича  завжди панує атмосфера добра і мудрості, саме те, що треба для щастя.

Тож вітаю Григорія Григоровича, вільну духом людину, старшого друга, з оригінальним ювілеєм – дві щасливі сімки, і бажаю йому здорового довголіття, а для цього є всі генетичні підстави: батько Григорій Йосипович, загинув на війні, та рідному дядькові виповнилося зараз аж 102 роки!

Редакція «Вгору» приєднується до поздоровлень. Многая літа, Григорію Григоровичу!!! 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ