Підтримати нас

Громадський бюджет: а що у Львові

Автор статті
29 листопада 2019 15:00
684
Поширити:

Кожна людина хоче жити в чистому місті з розвиненою інфраструктурою та цікавими зонами відпочинку. Якщо раніше від мешканців мало що залежало, то зараз вони мають чудову можливість для реалізації ідей, які допоможуть зробити життя в місті комфортнішим.

Це сталося завдяки програмі «Громадський бюджет», яка цього року вперше запрацювала в Херсоні. У вересні громада обрала переможців, а перші проєкти будуть реалізовані вже у грудні цього року.

«Громадський бюджет» працює в усіх обласних центрах України. Так, у Львові нещодавно звершилося голосування, і днями оголосять переможців.  Там перемагають проєкти, які набрали найбільшу кількість голосів до повного вичерпання  коштів, передбачених на громадський бюджет цього року. А це 42 млн гривень.

«Вгору» зробила підбірку цікавих львівських проєктів, які отримали схвалення.

Проєкти поділені на 2 категорії - «Освітні та медичні», які стосуються приміщень або територій шкіл, ПТУ, університетів та «Інші», до якої львів’яни подавали пропозиції щодо облаштування зелених зон, створення креативних просторів для відпочинку та навчання, а також незвичних рішень для покращення життя у Львові, як, наприклад, встановлення підземних смітників.

Найбільше голосів, а саме 2761, у категорії «Інші» серед великих проєктів (які потребують понад 600 тисяч на реалізацію) набрав проєкт «Марімба для музичної школи №2». Марімба - це унікальний ударний музичний інструмент, якого немає в жодній музичній школі.

Друге місце займає проєкт «Збережи озеро на Панча» .

Озеро на Панча - унікальна екосистема в центрі міста, куточок природи серед мегаполісу та улюблене місце відпочинку дітей та дорослих. Активісти прагнуть зберегти озеро для майбутніх поколінь.

І третім став проєкт «Скейт-парк на Стрийській» - спеціально збудований майданчик для людей, що займаються екстремальними видами спорту, такими як скейтборд, стрітборд, агресив-ролики, велосипеди ВМХ, самокат, щоб кататися і вдосконалювати трюки. Він стане найбільшим майданчиком для екстремальних видів спорту у Львові.

Серед малих (які потребують менш як 600 тисяч на реалізацію) у цій категорій здобув перемогу проєкт, який також передбачає придбання інструмента для музичної школи №2 – бандури. Він набрав 1610 голосів.

Друге місце посів проєкт "Стежкою до Леннона". Багато років сквер Джона Леннона нагадував сміттєзвалище. Завдяки активістам у 2016 році розпочалось нове життя цієї зеленої зони:  збудовано тренажерний і волейбольний майданчики, також має розпочатися будівництво міні-футбольного поля.

Так сквер виглядає зараз.

Особливістю скверу є його пагорби. На одному з них, що розташований посеред скверу,  облаштують оглядовий майданчик з вимощеним портретом Джона Леннона.

Цей майданчик  зі спортивними спорудами зв'яжуть доріжки. Для зручності та відпочинку відвідувачів скверу  встановлять лавки та урни для сміття.

Серед малих проєктів, які набрали невелику кількість голосів,  запам’ятався  «Котівнички - пілотний проєкт». У Львові - 5992 безпритульних коти. Котівнички - це унікальна конструкція, аналогів якій немає у світі, що дозволяє впорядковано годувати вуличних котів. Завдяки нижньому піддону мисочки не розлітатимуться. Дашок захистить від опадів, а в гарну погоду котики ніжитимуться на ньому під сонечком.

Передбачено встановлення 300 котівничок у Франківському районі, а, в разі успішної реалізації проєкту, цю інновацію  поширять на все місто.

У категорії «Освітні та медичні» багато намірів пов’язані з облаштуванням спортивних майданчиків, їдалень та території шкіл, а також придбанням обладнання та модернізацією лікарень.

Найбільше голосів, а саме 6 818, отримав у цій категорії проєкт «Дай немовляті шанс на повноцінне життя». Планується забезпечити пологовий будинок новим апаратом УЗД експертного класу, який значно підвищить діагностичну надійність у складних акушерських дослідженнях, вчасно виявить вади в малюків та жінок. Друге завдання - устаткувати 8 пологових залів інноваційною станцією спостереження за станом матері та малюка, його серцебиттям, що дозволить медикам вчасно виявити гіпоксію у плоду та надати необхідну допомогу.

І, мабуть,  найнесподіваніший проєкт  у цій категорій, який набрав небагато голосів, – «Алхімічна лабораторія ім.Гаррі Поттера» - реставрація та пристосування кабінетів хімії та фізики до навчання дітей Школи Будокан.

Проєкт передбачає використання особливостей історичної неоренесансної споруди школи для проведення поточного ремонту в фентезійному стилі Хогвардсу з придбанням спеціалізованого обладнання для  шкільних досліджень з хімії, фізики та біології.

Херсонці також подали багато корисних і креативних ідей. Наприклад, створення музею під відкритим небом, проведення етнічних фестивалів та півмарафону, встановлення «Сонячного дерева» для зарядження гаджетів та інші. З проєктами, які подавали херсонці, можна ознайомитися на сайті «Громадський Проект Херсон».

Сподіваємося, що приклади проєктів, які цього року подавали херсонці та львів’яни,  надихнуть жителів Херсона на нові цікаві ідеї, які вони зможуть подати на розгляд громадськості для фінансування з бюджету міста наступного року.

* Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2019 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою «Вгору» за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ