Підтримати нас

Готується законопроект про соціальне житло для переселенців

31 серпня 2017 12:03
257
Поширити:

До кінця року буде розроблено та внесено до Парламенту України законопроект про забезпечення переселенців соціальним житлом.

Про це заявила радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Олеся Цибулько, повідомляє інформаційне агенство «Вчасно».

Як пише видання, у січні 2017 року заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив про намір викуповувати у переселенців житло в ОРДЛО в обмін на соціальне житло на підконтрольній Україні території. Тоді це була лише ідея, яку розглядало відомство, спираючись на досвід Ізраїлю.

Робота над відповідним законопроектом вже ведеться, до кінця року він буде внесений на розгляд Парламенту України, розповіла ІА «Вчасно» радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Олеся Цибулько.

Можливості для переселенців в новому законопроекті

«Міністерство з питань окупованих територій розробляє законопроект про забезпечення переселенців соціальним житлом, - розповіла Олеся Цибулько. - Документ передбачає систему оцінки сімей переселенців, згідно з якою перевага буде надаватися найбільш соціально незахищеним сім'ям, найбільш схильним до ризику повернутися на окуповані території. Перш за все це сім'ї з дітьми, багатодітні, сім'ї з інвалідами. Це ті люди, які з якихось причин не можуть заробляти достатньо, щоб винаймати житло і забезпечувати сім'ї, і через це можуть повернутися на окуповані території».

Законопроект передбачає, що переселенці для отримання соціального житла повинні будуть передати свою нерухомість на окупованих територіях у власність держави.

«Передача буде проходити не одразу, а через кілька років, - повідомила радник міністра. - Людина може жити в соціальному житлі років 5 і вирішувати, залишається вона тут або все-таки повернеться. Після того, як окуповані території будуть повернуті під контроль української влади, переселенці зможуть протягом півроку вирішити, чи повернуться вони до своїх домівок на Донбасі чи залишаться жити в отриманих ними соціальних квартирах».

Планується, що видача соціального житла буде проходити в порядку черги.

«Перш за все законопроект спрямований на забезпечення житлом найбільш соціально незахищених категорій переселенців, - сказала Олеся Цибулько. - Звичайно, усі переселенці можуть претендувати на житло по цьому законопроекту, але тим ВПО, які мають роботу і дохід, краще не стояти в черзі, а скористатися законом №1954-ІІІV, в якому передбачено два види пільг на житло для ВПО: це 50% компенсації та іпотека під 7% річних».

Активність переселенців може прискорити вирішення питання

При цьому політик зазначила, що зараз переселенці не можуть скористатися програмою «Доступне житло» та придбати житло за вигідною іпотекою або з компенсацією - Міністерство фінансів так і не погодило зміни до бюджету, в яких пропонувалося внести кошти на програму, передбачену законом №1954 -ІІІV, і поки що люди не можуть скористатися цими пільгами.

«Проблема лише в Мінфіні, - повідомила Олеся Цибулько. - МінТОТ все затвердило, ми пропонували виділити під цю програму частину грошей Януковича, зробили все можливе. 4 вересня активісти цілого ряду організацій вийдуть на мітинг під Кабмін, щоб домогтися вирішення цього питання. Люди мають намір мітингувати два тижні, і якщо питання не буде вирішене - оголосити голодування».

Заступник міністра зазначила, що прискорити вирішення питання про соціальне житло можуть тільки самі переселенці.

«Все залежить від активності переселенців, - сказала Олеся Цибулько. - Потрібно вимагати і нагадувати про себе. Нам Мінфін говорить: «Де ваші переселенці? Їх немає, у них все добре». Такі акції показують, що насправді не все добре. І такі акції не дають забути про проблему. Навіть якщо не будуть внесені зміни до бюджету на цей рік, можливо, вони все-таки будуть на наступний, і програма почне працювати».

Немає закону - немає соціального житла у власності ВПО

Сьогодні навіть та місцева влада, яка займається будівництвом соціального житла для ВПО, не має можливості передати його у власність переселенцям, тому що для цього немає законодавчої бази.

Тому такі квартири поки що можуть бути лише тимчасовим притулком для переселенців, які втратили своє житло в результаті військових дій на Донбасі.

При цьому народні депутати не поспішають розглядати і голосувати за законопроекти для вирішення проблем переселенців Криму та Донбасу. Ухвалення важливих для ВПО законопроектів переносилося у Верховній Раді вже кілька разів.

Однак радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Олеся Цибулько впевнена, що до кінця року буде розроблено та внесено до Парламенту України законопроект про забезпечення переселенців соціальним житлом.

Також автори законопроекту сподіваються, що їм все ж таки вдасться домогтися від парламентаріїв підтримки.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів