Підтримати нас

Гола Пристань - що потрібно громаді

Vgoru
22 січня 2016 04:30
241
Поширити:

Як зрозуміти, що потрібно вашій громаді? Чи нові впровадження та проекти відповідають потребам людей, до якких вони застосовуються?

Які інструменти потрібні, щоб зібрати інформацію, порадитись з цільовою аудиторією та спільно прийняти рішення?

Саме на ці питання відповів проект «Конструюємо зміни: моніторинг громади в Голій Пристані, Херсонської обл. – поштовх до суттєвих соціальних змін», який було ініційовано Фондом Політики Розвитку (Польща, fpr.org.pl) за підтримки Центру Регіонального Розвитку “Топ-Кая”, Голопристанської міської ради та інших партнерських організацій з Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини. Проект фінансовано Міжнародним Вишеградським Фондом та Міністерством Закордонних Справ Республіки Польща, програма “Польська допомога”

Це вже другий спільний проект. Першим був “BRD-Net. Чорноморська мережа регіонального розвитку”, впровадженого Центром Регіонального Розвитку “Топ-Кая”. Учасники вчилися на європейському досвіді розробляти проекти, налагоджувати зв’язки між різними секторами та пройшли онлайн курс по підготовці проектних заявок.

Цього разу місто Гола Пристань виступила пілотом по впровадженню інструментів моніторингу спільноти. В лютому 2015 р. було запущено сайт gopriplus.org, на якому мешканці та гості міста могли розміщати фотографії проблемних ділянок міського простору, лишати коментарі стосовно наступних категорій проблем: сміття, доступ до інфраструктури, підтоплення, озеленення, освітлення та інфраструктура для відпочинку. Цей сайт переглядала й рада міста, деякі проблеми вирішувала негайно або аналізувала які проблеми є періодичними, а які вимагають більших ресурсів для їх подолання. Користувачі сайту можуть слідкувати за станом проблеми: вона ще не вирішена, в ході вирішення, виправлена або необґрунтована.

На восьмий тиждень після запуску сайту було проаналізовано, які проблеми та в яких дільницях міста зустрічаються найчастіше та запропоновано чотири варіанти для покращення інфраструктури, з яких мешканці міста могли надати перевагу одному, який, на їх думку, більше відповідає потребам міста. Для обрання зони ревіталізації було проведено голосування на сайті, за допомогою смс-повідомлень та паперових анкет. Протягом місяця було зібрано 430 голосів від небайдужих містян та визначено переможця: набережна міста, де було запропоновано створити павільйон зупинки річкової переправи . Саме з цього місця відходять катери до Херсону влітку, та човни на острів Білогрудів, де мешкає кількасот жителів.

Після визначення об’єкту, було проведено громадські консультації, в яких мешканці міста пропонували свої власні ідеї щодо майбутньої зупинки, слухали поради чеських та польських архітекторів. І так, спільними зусиллями, було створено концепцію павільйону, який би гармонійно вписувався в набережну міста, надійно захищав від погодних негараздів, був доступним для всіх, екологічно дружнім та водночас сучасним.

Під час громадських консультацій найбільш активних та небайдужих було запрошено на майстер-класи з фандрейзінгу, де люди могли поділитися власним баченням, які ще проблеми існують в місті, як їх можна подолати, які ресурси для цього необхідні. Було вирішено разом з представниками організацій з вишеградської четвірки підготувати проектні пропозиції для залучення додаткових інвестицій в місто.

Таким чином, різноманітні інструменти моніторингу та консультацій з суспільством стали суттєвим поштовхом для активізації громади, яснішого розуміння проблем міста та розробки нових проектів, які б відповідали потребам.

Проект в соц.мережах: www.facebook.com,  vk.com

Сайт проекту: gopriplus.org

Партнери проекту: Development Policy Foundation fpr.org.pl, Центру Регіонального Розвитку “Топ-Кая” (www.top-kaya.tk), Голопристанська міська рада (https://www.golapristan.org/), Дизайнерска група +48 ( https://www.plus48.com.pl/), Архітектор Владимір Балда (https://www.balda.biz/), International Centre for Democratic Transition (https://www.icdt.hu/), Institute for European Policy (https://www.europeum.org/), Pedal Consulting (https://www.pedal-consulting.eu/).

Автор:
Tetiana Lapenko

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ