Підтримати нас

“Гортанна лють”. Путін змінює геополітичну ситуацію планети

Автор статті
22 лютого 2022 09:45
1,085
Поширити:

Рівно вісім років тому, 22 лютого 2014 року, Верховна Рада конституційною кількістю голосів усунула Віктора Януковича з посади Президента України, а сам фігурант раптово покинув межі країни, перемістившись, як пізніше стало відомо, на територію Російської Федерації. Таким чином, цей день можна вважати днем, коли Євромайдан, що тривав три місяці, переміг. З того часу в Україні сприймають цю подію під ще однією назвою – перемога Революції Гідності.

Реванш Кремля через вісім років

І саме напередодні цього дня 2022 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, яким офіційно визнав республіки “ДНР” та “ЛНР”.

Чи можна вважати це збігом обставин? Звісно, що навряд. “Підібравшись” до сакральної для українців дати 22 лютого, у Кремлі напевно надали символічного значення своїм рішенням щодо “ОРДЛО”, влаштувавши своєрідний реванш за події восьмирічної давності.

Очевидно також, що визнання Росією непідконтрольних Україні територій як “законні” державні елементи знаменує собою зовсім новий виток не лише у взаєминах двох країн, а й у перспективі радикально змінює всю геополітичну обстановку у світі. Принаймні можна з упевненістю констатувати, що після такого повороту світ уже ніколи не буде колишнім.

“Визнання в нинішніх адмінмежах”: чекаємо наслідків

Офіційне визнання непідконтрольних Україні територій, як це абсолютно ясно кожному, загрожує далекосяжними наслідками. По-перше, таким чином Російська Федерація, по суті, остаточно відкинула Мінські угоди, на дотриманні яких вона так вперто наполягала всі ці роки. З одного боку, це розв'язує росіянам руки: уже звучать заклики визнати “ДНР” та “ЛНР” не в нинішніх фактичних межах, а в адміністративних кордонах України. Саме з таким формулюванням найближчим часом має намір визнати ці території й Держдума РФ. Зокрема, спікер російського парламенту Леонід Калашніков заявив, що так звані "республіки" "ДНР" та "ЛНР" будуть визнані в межах Донецької та Луганської областей. За його словами, це "відповідає рішенню “референдуму республік". А заступник голови комітету РФ з міжнародних справ Андрій Клімов сказав наступне:

“Йдеться, зрозуміло, про ті території, які перебувають у встановлених сьогодні кордонах. Все інше перебуває поза рамками юридичних дій”.

Усе це передбачає, що Росія почувається вправі не лише ввести війська на територію “ОРДЛО”, а й встановити контроль над усім українським Донбасом, проклавши лінію, умовно кажучи, “за Маріуполем”.

Проте крах Мінських угод має й другу сторону медалі, адже такий крок, своєю чергою, розв'язує руки й Україні, якій також уже не потрібно озиратися на ці й без того “імпотентні” домовленості.

Зухвалість, якої не бачив світ

Саме відеозвернення Путіна та підписання ним указу про визнання “ОРДЛО” вже широко коментує світова преса. Переважна більшість найавторитетніших західних ЗМІ відзначають нечувану зухвалість президента РФ, яку він дозволив собі у цій годинній промові.

Як відомо, Путін поставив під сумнів саме існування української державності, сказавши, що Україна з'явилася "внаслідок більшовицької політики", а тому її "і в наші дні можна назвати Україною  імені Володимира Ілліча Леніна". Також він вкрай принизливо відгукнувся про західну демократію, застосувавши неможливу раніше, вкрай агресивну риторику. Крім того, з його вуст посипалися недвозначні погрози на адресу нашої країни.

“Ви хочете декомунізацію? Що ж, нас це цілком влаштовує. Але не треба, що називається, зупинятися на півдорозі. Ми готові показати вам, що означає для України справжня декомунізація…Вся відповідальність за можливе продовження кровопролиття буде цілком і повністю на совісті панівного на території України режиму”, - пригрозив Путін.

“Гортанна лють”, безлад, божевілля. Преса коментує

Висвітлюючи цей “феєричний” виступ, британська The Guardian, зокрема, пише:

"У своїх безладних ремарках Путін засудив рішення України уникнути свого радянського минулого, представивши фактичне розчленування країни як покарання з його боку". Спіч президента РФ при цьому журналісти схарактеризували, як наповнену "нутряною" або "гортанною" люттю щодо колись нібито "братнього народу".

Німецький Spiegel висловлює припущення, що засідання Ради безпеки РФ, яке, всупереч традиції, транслювалося по телебаченню, було ретельно підготоване наперед. Воно "іноді було схоже на шкільний іспит, а іноді виглядало, як політична імпровізація".

Зовсім не соромився у висловлюваннях німецький таблоїд Bild, назвавши виступ Путіна "цілком божевільним" і резюмувавши, що "своїм зверненням-маячнею Володимир Путін дав усі сигнали про готовність до початку війни".

Уникнув зайвої дипломатичності й журнал Foreign Policy, який назвав промову Путіна “довгою, безладною, пронизаною теоріями змови та брехнею”.

На закінчення підкреслимо, що відтепер розвиток подій може бути і стрімким, і непередбачуваним - набагато більшою мірою, ніж це було навіть останні два-три місяці. Цілком очевидно, що нових кардинальних кроків від глав світових урядів можна очікувати вже сьогодні. Поки що ціла низка країн висловилася про необхідність прийняття найжорсткіших санкцій як щодо Росії, так і щодо її окремих лідерів. А підтримали РФ у її визнанні "ОРДЛО", як це й було заведено останніми роками, такі "гіганти" планетарної геополітики, як Венесуела, Куба, Сирія, Нікарагуа та невизнані Абхазія з Південною Осетією.

На головному фото: війна на Донбасі триває вже 8 років і поки невідомо, що буде далі

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ