Підтримати нас

Гіркий присмак ювілею

Автор статті
06 жовтня 2021 12:36
1,562
Поширити:

У вівторок, 5 жовтня, у виставковій залі Національної спілки художників України відкрилася ювілейна ретроспективна виставка, присвячена 50-річчю створення Херсонської організації спілки.

Херсонські митці презентували загалу близько сотні різнопланових робіт, в основному, це живопис, але є графіка, і гобелен, і скульптура. На відміну від багатьох попередніх виставок, серед авторів яких було багато яскравих молодих художників, які ще не увійшли до цієї творчої спілки, цього разу “дали слово” виключно спілчанам. І чи не кожного з чотирьох десятків художників можна безпомилково визначити за творчим почерком.

Гарні слова, квіти, дипломи, подарунки - усе це було. Згадали й тих, хто стояв біля джерел організації, і те, що до січня 1971 року херсонські художники “належали” до Сімферопольської філії. Визначили і кращого художника року — це традиційне звання отримав Григорій Зозуля.

Привід гарний і урочистий, виставка цікава та позитивна, але атмосфера була вкрай невеселою. Бо і самі художники, і відвідувачі досі перебувають під враженням від того факту, що міська влада виставила на аукціон приміщення виставкової зали (цієї самої, в якій і відбувалися події) та художніх майстерень. Дехто просто зітхав, мовляв, шкода, якщо так вийде, дехто одразу попереджав, що без матюків про це говорити не може. І про що б не заводили мову — поверталися до цієї теми, бо “воно болить і ми мусимо про це говорити”.

Голова Херсонської організації НСХУ Олександр Ковач розповідає:

Доброзичливі люди нас попередили, хоча мала попередити спочатку, мені здається, влада. Але від влади ми поки що нічого не чули конкретного, а тільки бачили той список приміщень, які вже виставлені на аукціон. Ці рішення незаконні, приміщення творчих спілок не підлягають приватизації, тим більше аукціону.

Олександр Ковач

На запрошення на відкриття виставки міська влада не відгукнулася, єдиний присутній представник влади — Ігор Мазур, який зараз виконує обов’язки директора Департаменту реалізації гуманітарної політики ОДА, але й він налаштовує громаду на те, що всі повинні згуртуватися і відстоювати свої права. «Це стосується не тільки художників, це питання стосується всієї культури».

Питати, чому було прийнято таке рішення, не було  в кого. Керівництво спілки каже, що ані якихось претензій, ані попереджень, ані пропозицій не було. Інформації з боку міської влади — нуль, і миттю поповзли чутки: “Хтось уже “оком накинув” на гарне місце в центрі міста — черговий магазин, кафе, а то і банк хочуть зробити” або навіть: “То в адміністрації президента дали команду оптимізувати комунальну власність, щоб не було нічого зайвого”. Що тут “зайве” — пояснювати не треба.

У вітальному листі від секретаріату НСХУ сказано: “Херсонська мистецька школа відома своїми творчими здобутками не лише в Україні, а й в усьому світі. Ваше колоритне самобутнє та життєдайне мистецтво займає гідне місце у скарбниці української історії та є справжнім надбанням національної культури”. На фоні цих слів дії міської влади виглядають відвертим знущанням.

Художники налаштовані на дії, мають намір вийти з акцією протесту до мерії 13 жовтня о 9.00 і закликають херсонців підтримати їх.

Виставка експонуватиметься два тижні, а от події, пов’язані з виставковою залою та художніми майстернями, мають шанс затягнутися надовго.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ