Підтримати нас

Французький фотограф подарує Херсонському художньому музею роботу, яка присвячена військовим ЗСУ

02 вересня 2024 20:57
8,950
Поширити:
Всі фото: Instagram Емеріка Луіссе

Французький фотограф Емерік Луіссе подарує Херсонському художньому музею свою роботу “Здалеку чую відповідь козаків”, яка присвячена військовим ЗСУ.

Про це йдеться на сторінці музею.

У дописі зазначається, що Емерік Луіссе для своєї роботи прототипом обрав картину Іллі Ріпина “Запорожці пишуть листа турецькому султану”, розглядаючи її в контексті російського вторгнення на територію України.

Музейники розповідають, що магніт із репродукцією цього полотна йому подарували в лютому 2014-го під час Революції гідності.

Свій проєкт фотограф реалізовував рік. Зокрема, він розшукав 40 українських військових та організував процес створення роботи. В цьому йому допомогли бійці 112-ї бригади ТрО Сил оборони України. 

“Звістку, що він хоче подарувати нашому музею саме це фото, яке зараз зберігається у Франції, Емерік передав директорці Херсонського художнього музею Аліні Доценко через режисера Макса Литвинова, який, знімаючи фільм про сучасних «козаків», познайомився із автором роботи. Так перетнулися шляхи фотографа, режисера та пограбованого музею”, – додають у дописі. 

  • Емерік Луіссе – фотограф, який поєднує геополітику із мистецтвом, піднімаючи питання про репрезентацію конфліктів. Його роботи представлені на численних виставках по всьому світу (Тейт Модерн в Лондоні, Музей Фолькванг в Ессені, Інститут Арабського Світу в Парижі, Стеделік в Амстердамі, Музей сучасного мистецтва Сурсока в Бейруті, Центр Помпіду та Лувр у Парижі).
  • Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом «збереження культурних цінностей» і називаючи грабунок «евакуацією». Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів