Підтримати нас

Дипломатичні помідори

05 березня 2016 03:00
729
Поширити:

Херсон майже щодня зустрічає поважних гостей із Європи. Чим викликана така увага дипломатів? Не лише місцевими краєвидами. А напевне, тим, що наша область розташована на кордоні з окупованим Кримом.

Дізнатися більше про ситуацію в нашій області приїхала і другий секретар з політичних питань Посольства Великої Британії в Україні Ліса Тамвуд.

Сама пані посол прибути на Херсонщину не змогла. Спочатку через тумани затримали її літак, а потім в аеропорту її саму затримали співробітники СБУ.

– Ми приїхали побачити, як ідуть справи на Херсонщині. Як на всіх позначається  анексія Криму та яка ситуація з татарами у вашій області, – заявила Ліса Тамвуд.

На неї чекала розповідь від першого заступника голови обласної державної адміністрації Валентини Січової.

На її думку, ситуація на Херсонщині залишається складною, але ми відчуваємо міжнародну підтримку. У нас регулярно щось мінують та погрожують керівникам області.

– Мені погрожували по телефону. За даними СБУ, мені дзвонили з Німеччини. Але акцент був російським, – розповіла присутнім Валентина Іванівна.

А далі  пішли ювелірні терміни, якими  пані Січова послуговувалася в розповіді про нашу сонячну область.

– Херсонщина – це дорогоцінний камінь, що потребує доброї огранки. У нас багато талановитих людей та ресурсів. Але нам бракує досвіду, як це все подати. Нам потрібен міжнародний досвід. Ми хочемо вчитися і вчимося швидко, – продовжила   розповідь в.о. керівника області.

Британська гостя м’яко натякнула, що приїхала не рекламу Херсонщини слухати, а обговорити серйозні речі. Наприклад, як наша область зустрічає переселенців, у тому числі кримських татар. Чиновники запевнили, що зустрічають усіх привітно, допомагають чим можуть. Тільки з роботою проблеми. І не лише в переселенців, а й у самих херсонців. Також хочуть організувати заочне навчання  кримських студентів у херсонських вишах. А ще відкрили групу в дитячому садку, де навчання ведеться кримськотатарською мовою.

Серйозна розмова перервалася “рекламною паузою”.

– Лісо, а в кого Британія купує помідори? Найсмачніші помідори та кавуни в світі саме на Херсонщині. Тому ми маємо налагодити економічні стосунки з Британією, – заявила Валентина Січова.

І додала, що інвестор зі Швеції збирається будувати у нас вітряки. І що ми чекаємо на інвесторів. Дипломат пообіцяла передати всі побажання посольству.

– Як херсонці ставляться до нинішнього українського уряду?”  – поцікавилась Ліса Тамвуд.

Чиновники переглянулись і після невеличкої паузи Валентина Січова все ж відповіла:

– У багатьох були сподівання, що все зміниться дуже швидко. А так не буває. У нас залишився менталітет, що одна людина може все змінити. Але суспільство, перш за все, саме має змінитися. Якщо у нас брудні вулиці, то в цьому винен не уряд, а суспільство.

Валентина Січова поділилася і власним рецептом повернення Криму в Україну.

– Росії буде складно утримувати Крим, бо він дотаційний. А Україна з кожним днем житиме все краще. Тому люди самі захочуть повернутися.

Наприкінці зустрічі херсонські чиновники запросили Лісу Тамвуд на Дні Європи в Херсоні. Гостя пообіцяла подумати.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів